Kvalita sklízené řepky je nižší než loni

Kvalita sklízené řepky je nižší než loni, ale v normě

Mírně nižší olejnatost proti loňskému roku vykazuje řepka z letošní sklizně, na Moravě je přitom olejnatost v porovnání se sklizní v Čechách nižší. Informovala o tom dnes tisková mluvčí dominantního tuzemského zpracovatele této komodity, Marie Logrová z akciové společnosti Setuza. Potvrdily to totiž podle ní první laboratorní rozbory společnosti, která vykupuje právě sklízenou řepku jak ve svém závodě v Ústí nad Labem, tak v závodě Olomouc.

"Konkrétní čísla ukazují, že na Moravě se olejnatost pohybuje v průměru do 42 procent, v oblasti Čech dosahuje v průměru maximálně 42,5 procenta. Jednotlivé rozbory však ukazují, že některé dodávky z moravských polí nedosahují ani 40-ti procent olejnatosti. S ohledem na skutečnost, že sklizeň byla teprve zahájena, jsou však zatím tyto údaje relevantní. Spíše lze předpokládat, že průměrná olejnatost se bude pohybovat okolo 42 procent. Olejnatost je sledována v přepočtu na osmiprocentní míru vlhkosti. Dosavadní, vcelku "suchý" průběh sklizně měl uspokojivý vliv na míru vlhkosti, která zatím u prvních dodávek nepřekročila hodnoty stanovené normou, tj. 8 procent. Celorepublikově se pohybuje spíše kolem sedmi procent. Také nečistoty a poškození řepkového semene jsou v toleranci dané ČSN. Pouze namátkově jsou prováděny rozbory na tzv. číslo kyselosti, doposud s pozitivními výsledky," uvedla Logrová.

Cena vykupované řepky je podle mluvčí individuální podle průběžně uzavíraných smluv. Setuza přitom již dříve uvedla, že hodlá v letošním roce přizpůsobit výkupní cenu řepky cenám dosahovaným na zahraničních trzích. V současné době má předjednány zhruba dvě třetiny z celkového množství, které chce z letošní sklizně zpracovat. To má podle dřívějšího vyjádření činit pro sezónu 2002 až 2003 zhruba 450 000 tun této komodity, včetně použití řepky na výrobu bionafty.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info