Kvalita zpracovatelských provozů v ČR se zvyšuje

Podle aktuální pasportizace - hodnocení zpracovatelských, zejména potravinářských podniků z hlediska plnění veterinárních podmínek pro bezpečnou, kvalitní a hygienicky nezávadnou výrobu, nebyl v ČR v říjnu letošního roku žádný podnik v nejhorší kategorii C3. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

" Je třeba říci, že se tedy zatím podařilo uskutečnit to, na co Josef Holejšovský, ústřední ředitel SVS, během roku upozorňoval - aby do konce prvního pololetí u nás neexistovaly žádné provozy ve skupině C 3. Do konce letošního roku ale musí skončit všechny provozy dosud zařazené do skupiny C 2 v případě, že se jim nepodaří postoupit alespoň do skupiny C1," zdůraznil Duben. Podniků zařazených v kategorii C2 bylo přitom podle jeho údajů v říjnu celkem 281.

Podle jednotné metodiky a z hlediska možnosti vývozu do EU a splnění nejpřísnějších kritérií dělí SVS zpracovatelské podniky do tří skupin, a to A, B a C, přičemž každá se skládá ze tří podskupin. SVS přitom eviduje 16 019 provozů, z toho v kategorii A 3801 provozů, v B 9 476 provozů a ve skupinách C 1 až C 3 celkem 2 742 provozů.

Naději na existenci i po vstupu do EU mají podle SVS pouze provozy zařazené do skupin A a B, mezi kterými je prakticky rozdíl pouze v tom, zdali exportují do EU nebo jiných zemí. "Všechny však musejí splňovat podmínky na bezchybnou technologii výroby. Provozy zařazené do skupiny C 1 mají naději jedině tehdy, mají-li plán na splnění podmínek pro A nebo B a záruky na jeho naplnění," zdůraznil Duben.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info