Letos bude opět výtečné víno, shodují se vinaři

Pěstitelé vína věří, že vEvropské unii uspějí, konkurence se nebojí.

Moravští vinaři už chystají první slavnostní představení nového vína.

Popáté za posledních sedm let mohou tuzemští vinaři hrdě oznámit - máme znovu velmi kvalitní víno.

Průběh posledního vinobraní před vstupem země do Evropské unie potvrdil, že vína s ročníkem 2003 budou špičková a předčí úrodu z předchozích let Vinaři tak čekají, že z velké většiny sklizně vzejdou takzvaná přívlastková vína, tedy ta, která mají vysoký obsah přírodního cukru a tudíž známku vyšší kvality.

Spokojeni s tím, jak se jeví nová vína, jsou jak malí vinaři obhospodařující jenom několik hektarů vinic, tak zástupci velkých vinařských firem. »Je to excelentní ročník. Bude hodně jak přívlastkových vín, tak i velice kvalitních jakostních vín. Jen minimum vinic na Znojemsku bylo zaschlých. Jsme nadmíru spokojeni skvalitou, hroznů však bude tak o deset procent méně než loni,« říká ředitel největšího tuzemského výrobce lahvových odrůdových vín Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Červená vína budou velmi dobře vyzrálá, bohatá extraktem, bílá vína budou plná, medová, dodávají vinaři.

»Vína jsou příjemně aromatická, lahodná, vypadá to na velmi kvalitní ročmk,« tvrdí vinař Miroslav Kovacs z Vinařství Kovacs z Novosedel u Mikulova. »Na hrozny byl mimořádně dobrý rok. Víno dělám už pětatřicátou sezónu, takže pár těch výjimečných ročníků pamatuju, hlavně u bílých vín. Že by ale vavřinec, který v Polešovicích mívá maximálně devatenáct stupňů, měl třiadvacet jako letos, tak na to si opravdu nevzpomínám,« říká vinař Vojtěch Náplava z Polešovic na Uherskohradišťsku.

Počasí je pouze částí pěstitelského úspěchu

K tomu, že letošní ročník vín vinaři označují za špičkový, hodně pomohlo letní suché a horké počasí. To přispělo k vysokému obsahu přírodního cukru.

Kvalita hroznů ale záleží také na odrůdě, poloze vinice, způsobu obdělávání, zatížení keřů révy. Kvalitní hrozny jsou pak pouze předpokladem pro výrobu špičkového vína.

Stejně důležité jako počasí letos bylo také správné načasování sběru hroznů a použité technologie. »Bylo méně kyselin, proto se musely sbírat hrozny včas. Ten, kdo pracuje na kvalitě a ne na kvantitě a vinohrad nepřetěžuje, se dokázal vyrovnat i s tím. Myslím si, že ve většině případů se podařilo posbírat hrozny v ten správný čas,« říká starosta Novosedel a vinař František Trefilík, který obhospodařuje společně s rodinou pět hektarů vinic. Novosedly jsou přitom obcí s největší výměrou vinohradů na obyvatele, z celkové rozlohy obce, která je přes šestnáct set hektarů, zabírají vinohrady asi čtyři sta padesát hektarů. „Co se tak bavím s lidma, tak si myslím, že si nikdo nestěžoval, že by ten správný okamžik propásl," dodává Trefilík.

Pro to, aby se k zákazníkům dostalo kvalitní víno, jsou důležité také používané technologie při jeho kvašení. To potvrzuje také Miroslav Kovacs z Vinařství Kovacs. »Kdo investoval do kvality a do technologií, tak má výhodu,« říká.

První letošní víno představí vinaři veřejnosti už tento týden. »V pátek nabídneme ochutnávku prvních letošních vín ve Znojmě, postupně je pak představíme i ve velkých městech -v Brně, Praze a Ostravě,« říká Pavel Vajčner ze Znovínu. Vinařství Kovacs zase uspořádá příští týden Svatomartinské hody s ochutnávkou nového vína.

Obavy jsou především z dovozu laciných hroznů

Zatímco ve většině vinných sklepů dozrává letošní víno a vinaři už chystají první ochutnávky, s netrpělivostí vinohradníci čekají, co jim přinese vstup země do Evropské unie a zvýšena konkurence na trhu. Tuzemská vína totiž zatím pokrývají asi čtyřicet procent stále rostoucí spotřeby a vinaři by chtěli svůj podíl na tuzemském trhu alespoň udržet. »Jsou hlasy optimistické a pesimistické. Mnohem větší obavy než vinaři mají vinohradníci, kteří pěstují hrozny na prodej. Ti se obávají toho, že se do země začnou dovážet laciné hrozny z Itálie a Španělska a oni nebudou mít odbyt pro svoje výrobky. Ale zatím nevím o nikom, kdy by už nechtěl mít svůj vinohrad, naopak jejich výměra v obci neustále roste. A to na rozdíl od sousedního Rakouska, kde vinaři dostávají dotace, aby uvedli svou půda do klidu,« říká starosta Novosedel Trefilík.

Dovoz levných hroznů, to je spíše záležitost velkých firem, my spolupracujeme s místními dodavateli už několik let k oboustranné spokojenosti,« dodává Miroslav Kovacs, jehož firma patří mezi střední vinařské podniky.

Kovacs je přesvědčen, že pokud se vinařské firmy připravovaly na vstup země do Evropské unie dlouhodobě, tak se nemusí o své zákazníky obávat. »Jsme schopni obstát a udržet si svoji pozici na trhu,« říká. Strach nemá ani z konkurence rakouských vinařů, kteří chtějí získat po vstupu do unie významný podíl na českém a moravském trhu. »Máme stejně kvalitní vína. Podle mého když si lidé budou moci vybrat, tak ze zahraničních vín sáhnou třeba po vínech z Francie,» říká.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info