Lidé častěji chtějí upravené ryby

Klatovští rybáři už téměř vyprodali zásoby masa z výlovů uplynulého roku. Jestliže bude přát počasí, začnou už tento měsíc s jarními výlovy. Takřka prázdné sádky mají od Vánoc rybáři v kraji. Velký zájem zákazníků dokonce způsobil, že Klatovské rybářství muselo shánět ryby od prodejců mimo region. "Nějaké zásoby ještě máme - ale ty jsou určeny předvším pro naši zpracovnu," říká šéf klatovské společnosti Jaroslav Průcha.

Sádky tedy čekají na jarní výlovy?

Ryby z výlovů z roku 2003 jsme skutečně téměř vyprodali. Zanedlouho začnou přípravy na výlovy nové, máme naplánováno několik rybníků. Kdy začneme, bude záležet na počasí, ale pokud nám bude přát, je možné zahájit výlovy už třeba v únoru.

Poslední dva roky byly pro rybáře výjimečné počasím. Souhlasíte?

Jistě. Předloni postihly kraj velké povodně, loňský rok se zase odehrál ve znamení extrémního sucha a horka. Velká voda dost poškodila rybniční soustavu, některé rybníky vypláchla a my jsme tak přišli o ryby. Museli jsme o to více nasazovat nové. Loňská sucha zase způsobila, že v rybnících vody ubývalo a hladiny povážlivě klesaly. Projevilo se to zejména na menších plochách.

Znamenala horka i nějaký přínos?

V teplé vodě bylo hodně potravy, ryby dobře krmivo přijímaly a byly tedy větší přírůstky. Shrnuto - loni bylo kvůli povodním méně ryb na kusy, ale byly těžší, takže v podstatě jsme mohli na tuny splnit plán výlovů.

Kolik šupináčů ve vašich sítích loni uvízlo? Jaké druhy ryb vydávají rybníky v kraji?

Základem je samozřejmě kapr. Toho jsme loni slovili 800 tun. Pak následuje asi 80 tun amura, tolstolobika, dvacet tun připadá na lína, dravé ryby a bílou rybu. Podstatná je i produkce lososovitých, tedy pstruhů a sivenů - 150 tun.

V minulých letech platilo, že stále více ryb jste zpracovali a k zákazníkům se dostaly tedy upravené. Takový trend pokračuje?

Určitě. Třeba v případě Klatovského rybářství je to zřejmé. Před pěti lety jsme zpracovánali zhruba 10 procent produkce, teď už je to třiatřicet procent. Pro stále více lidí je totiž zajímavější koupit rybu vykuchanou, porcovanou, tedy ve stavu, kdy je už připravena k dalšímu využití. Přitom je samozřejmě díky rychlému systému distribuce čerstvá. Samozřejmě neděláme jen základní zpracování, část masa třeba udíme.

Jaký je tedy budoucí osud živých ryb na českém trhu?

V našich podmínkách určitě bude i nadále živá ryby zákazníky žádaná. Zejména na Vánoce je to tradice velmi silná. Ale význam zpracování bude i nadále růst.

Zpracovna ryb jede v zimě v létě. Jak se daří zachovat ryby čerstvé během výroby i dopravy třeba ve třicetistupňovém vedru v červenci?

Jsou stanoveny tvrdé limity, maso se po celou dobu zpracování a dopravy k zákazníkům nedostane do tepla. Ve zpracovně je stálá teplota 12 stupňů Celsia, upravené ryby putují do chladicích boxů, z nich do klimatizovaných aut a pak už je vezeme k odběratelům.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info