Likvidace páteří skotu vzbudila nevoli řezníků

Rozhodnutí Státní veterinární zprávy o odstraňování páteří skotu kvůli riziku BSE zdraží zpracování každého kusu o dalších 250 korun. "Páteře jsou nově zařazeny do rizikového materiálu stejně jako mícha, mozek, střeva a oči skotu. Jejich vyřezávání na jatkách a likvidace je prevence proti nemoci šílených krav,"řekl Josef Duben, mluvčí veterinární správy. "Jsme opět papežtější než papež," zlobí se Jiří Jedlička, ředitel Masny Příbram, která patří mezi přední zpracovatele masa. "Ještě nejsme v Evropské unii a už máme přísnější předpisy, než kdybychom tam byli,"dodal. Doposud svoz rizikového materiálu přišel podle Jedličky příbramskou firmu na 500 korun za kus, nyní se náklady zvýší o dalších 250 korun. Řezníci se netají tím, že se o dodatečné náklady sníží farmářská cena za jatečný skot. "A bude bit ten, kdo je na tom nejhůř, zemědělci," uvedl Jedlička. Veterináři se brání, že nejde o nadbytečné opatření. Podle Dubna je v Evropské unii pro zařazení jednotlivých států pět tříd rizikovosti výskytu BSE. "Jen v zemích ve třídě jedna a dvě se nemusí oddělovat páteř,"dodal Duben. Podle něj bude Česko s největší pravděpodobností zařazeno do třídy tři, a tak veterináři na nic nečekali a opatření přijali s předstihem. Lidé o tom zatím nevědí. Hovězí páteře totiž patří mezi surovinu, které se ve velké využívá v restauracích a vyvařovnách na vývary. "Nic o tom nevím, slyším to od vás poprvé," řekla kuchařka z jedné velké vývařovny v Mladé Boleslavi, která nechtěla být jmenována. "Děláme denně stovky jídel a vývar z kostí vaříme velmi často. Bude to malér,"dodala kuchařka. Toto opatření se však nedotkne výrobců masoxu a kořenících směsí na bázi hovězího. "Masox se vyrábí z předního a zadního hovězího masa z certifikovaných českých krav, kosti už do něj nepřijdou," uvedl Milan Linka, tiskový mluvčí z firmy Vitana.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info