Madeta požádala o ochranu pro Nivu

Největší česká mlékárenská firma Madeta požádala Evropskou komisi o ochranu názvu plísňového sýru Jihočeská Niva. Ochrana zeměpisného označení původu zajišťuje výrobci právní ochranu před napodobeninami. Pokud EK neobdrží do šesti měsíců námitky, získá Madeta výhradní právo používat tento název.

Jihočeskou Nivu Madeta vyrábí v Českém Krumlově od roku 1951. Název dostala podle šumavských luk a pastvin, odkud pochází základní surovina – kravské mléko, které je do Českého Krumlova sváženo z oblasti jižních Čech, zejména z podhůří Šumavy. Mléko pochází z nejméně ekologicky zatížené oblasti. Pastviny jsou v chráněných oblastech Novohradských Hor, Blanského lesa a Šumavy.

V roce 2006 Madeta prodala 2,5 milionu kilogramů tohoto sýra, což svědčí o stálé přízni českých zákazníků. Nikdo jiný v regionu jižních Ćech tento druh sýra v současné době nevyrábí, argumentuje se v Úředním věstníku EK z 21. listopadu, kdy se začíná odpočítávat šestiměsíční lhůta pro podání námitek.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info