Madeta vychová nové potravináře

Problém s nedostatkem kvalifikovaných absolventů, s nímž se potýká největší zpracovatel mléka v České republice, akciová společnost Madeta, by měl alespoň částečně vyřešit nový čtyřletý studijní obor s maturitou Technologie potravin - zpracování mléka, který v září otevře Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí.

"Dlouhodobě jsme nuceni přijímat a následně přímo v provozech našich závodů zaškolovat absolventy bez potřebné kvalifikace, což je značně časově i finančně náročné," řekl v této souvislosti Právu generální ředitel Madety Milan Teplý a poznamenal, že zavedení tohoto oboru ve škole, která sídlí právě ve Veselí nad Lužnicí, je příznivé i díky malé vzdálenosti od závodu Řípec, který je svou specializací a strukturou provozu po všech stránkách vhodný k zajištění praktických cvičení studentů. Madeta se podle Teplého zavázala, že za tímto účelem vybuduje v Řípci poloprovoz pro výuku praktických odborných předmětů za téměř pět miliónů korun. Škole zároveň společnost nabídla, že studenti mohou v jednotlivých závodech absolvovat odbornou praxi, čímž získají možnost seznámit se s mlékárenskou výrobou v podstatě v jejím celém rozsahu.

"O budoucí absolventy už projevily zájem i další mlékárny z jiných regionů v republice, například Pribina Přibyslav, Danone a další," konstatoval ředitel veselské školy Ladislav Honsa. Upřesnil, že učební osnovy jsou sestaveny tak, aby absolventi byli připraveni i na povolání v jiných výrobních potravinářských oborech, včetně výzkumných laboratoří. Hlavními předměty jsou potravinářská technologie, mikrobiologie a potravinářská chemie.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info