Malovaná vejce dlouho nevydrží
03.04.2007 | Agris
Vzhledem k velikonočním svátkům upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben na některá pravidla týkající se označování a konzumace vajec. Pokud se týká označení, pak podle Dubna se kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, A a B, používá čísel. Ta mohou být zajímavá pro zákazníka tím, že první znamená, z jakého chovu vejce pochází. Je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla na vejcích pak udávají, na základě vyhlášky č. 264/2003 Sb., registrační kód státu a poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství,“ uvedl mluvčí.
Vejce třídy A nebo mytá vejce mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech mytých vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A mají minimální trvanlivost 7 dní a jsou označená páskou nebo štítkem (označené slovem „extra“), pásek nebo štítek se musí nejpozději sedmý den po zabalení odstranit a zničit. Vejce třídy B jsou vejce tzv. výrobní, nesplňující požadavky pro vejce třídy A, se kterými se v obchodě není možné setkat. Používají se například na výrobu melanže nebo ve farmaceutickém průmyslu.
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C.
Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
A jakou má minimální trvanlivost vařené (i obarvené) vejce? Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti. „Zhruba lze říci, že je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné deset dní. Je třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu,“ varuje Duben.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



