Máme jíst maso?
30.11.2007 | ÚZPI
Většina lidstva konzumuje maso v různém množství, v různé druhové skladbě, v různých úpravách a v kombinacích s jinými potravinami. Nejvíce se produkuje maso vepřové, pak drůbeží a hovězí. Spotřeba masa v ČR překračuje 80 kg/obyv/r v hodnotách masa na kosti, což je ve shodě s průměrem v EU. Argumenty pro konzum masa je obsah plnohodnotných bílkovin (asi 20 %), které jsou základním stavebním materiálem pro tělesné tkáně, je sytivou potravinou, zdrojem téměř všech potřebných vitaminů (s výjimkou vitaminu C), z minerálních látek je zdrojem železa a mírný zdroj cholesterolu. Celý výrobní řetězec je pod kontrolou veterinární služby. Problémem při spotřebě může být nedostatečná hygiena, malá údržnost a mikrobiální rizika (zoonózy). Svoji roli pro spotřebu hraje i realizační cena a relace mezi kvalitou a cenou.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)

Tweet



