Maso a kuřata mají zdražit kvůli letošní neúrodě

Žně budou letos chudší než loni. Po blátivém podzimu, zimních holomrazech a suchém jaru pěstitelé očekávají chabou sklizeň obilovin. "Podle našich předběžných odhadů narostlo o 700 tisíc tun zrna méně,"řekl včera předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Podobně odhadl úrodu i Český statistický úřad. Sklidí se jen pět a půl milionů tun obilí. Nejvíce bude chybět pšenice, která je hlavní surovinou pro pečivo a tvoří základ krmných směsí. Po žních proto může zdražovat chleba a housky, ale především maso. Mlynáři zatím tvrdí, že zdražovat nechtějí. "U mouky a pečiva s větším růstem cen nepočítáme,"sdělil Pavel Filip ze svazu průmyslových mlýnů. Z loňska jsou ve skladech dostatečné zásoby a nouze tedy nehrozí. Mlýnsko- pekárenská společnost Odkolek rovněž neočekává rozkolísání cen. "Myslíme si, že ceny neporostou v následujících deseti měsících, ani potom,"řekl generální ředitel mlýnsko- pekárenské firmy Odkolek Ivan Flek. Nižší nabídka krmiv se však projeví v živočišné výrobě. "U vepřového masa se zdražováním musíme počítat,"uvedl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba. Cena jatečných prasat může jít z 30 až na 36 korun za kilogram, tedy stoupnout o pětinu. Tlak na zdražování vyvolá i zákaz výkrmu prasat a drůbeže levnými masokostními moučkami "Spočítali jsme si, že zemědělci ročně za krmiva pro prasata a drůbež zaplatí o miliardu korun více,"poznamenal ředitel asanačního ústavu v Medlově Václav Jordán. Když se zvedne cena zvířat na jatkách, podraží vepřové maso a masné výrobky na pultě. "Spotřebitel zaplatí až o 20 procent navíc, s tím je nutné počítat,"dodal Veleba. Podobně uvažují i drůbežáři. "V obchodech může být drůbež dražší o 15 až 20 procent,"uvedl Zdeněk Štěpánek, generální ředitel společnosti Xaverov

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info