Metoda na identifikaci masa z krav a býků se již ověřuje

Odlišení masa z krav od masa z býků by měla přinést genetická metoda vyvinutá na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, která se v těchto dnech ověřuje pro účely veterinárních kontrol. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Uvedená metoda nedávno podle Dubna prokázala, že kolem dvaceti procent hovězího na pultech řeznictví nabízeného jako maso z býků bylo maso z krav. "Maso z krávy nakoupí obchodník za méně než za maso z býka z výkrmu. Může tak na kile masa vydělat o pár desetikorun více," konstatoval mluvčí.

Do současné doby podle Dubna kontrolovali inspektoři příslušné veterinární správy v řeznictví doklady o nabytí a prodeji masa a z toho usuzovali, zdali je vše v pořádku. Případné falešné označování masa ale nemusely kontroly odhalit. "Nyní se ukazuje, že si nepoctivci nebudou moci být už vůbec jisti, protože metoda (tzv. PCR metoda - pozn. red.), která se v Brně právě ověřuje, je dokáže z podvodů usvědčit," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info