Mléčnou stravou proti chorobám

Podle zprávy z USA publikované v časopise American J. of Hypertension, pokud by každý obyvatel konzumoval denně 3 až 4 porce mléčného výrobku, mohlo by se v příštích pěti letech ušetřit na zdravotní péči přes 200 mld. USD (161 mld. EUR). V prvním roce by se ušetřilo 21 mld EUR. V tomto časopise je zpracován přehled z lékařské literatury za posledních 30 let, z něhož vyplývá, že přiměřený příjem mléčných výrobků je zásadním faktorem snížení výskytu řady chorob (obezita, hypertenze, diabetes typu 2, osteoporóza, ledvinové kameny a některé druhy rakoviny).

Určitý skepticismus může vyplývat ze zjištění, že americké výživové iniciativy doporučovaly v posledních více než 50 letech nejvýše 2 až 3 porce nízkotučných mléčných výrobků denně. Tato doporučení byla založena na předpokladu, že mléčný tuk je jedním z hlavních negativních faktorů vzniku srdečních chorob, avšak mnohé federální a dobrovolné zdravotní organizace nyní revidují tuto teorii ve světle nových poznatků.

Snižování rizika výše uvedených nemocí bylo (podle původních studií doporučujících příjem mléka) odůvodňováno zvýšeným příjmem vápníku. Novější studie však ukázaly, že účinek není způsoben jen vápníkem, ale mléčnými výrobky obecně (včetně másla a smetany), a to kvůli komplexnímu působení řady obsažených minerálů, bílkovin, vitaminů a mastných kyselin.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info