Modrající mozarela stažena z trhu

Na trhu v Itálii a Slovinsku se objevila mozarela od bavorského výrobce, která po vystavení vzduchu mění barvu na modro. Na problém bylo poprvé upozorněno v rámci systému rychlého varování italskými úřady. Do Itálie a odtud do Slovinska bylo z Německa dodáno kolem 70 000 t závadného sýra. Nejprve se předpokládalo, že se závadný sýr v jiných zemích nevyskytl, ale dodatečně bylo zjištěno, že byl vyvezen i do Francie, Běloruska a Ruska. Byla učiněna veškerá opatření pro stažení produktu z trhu.

Inspektoři Potravinového a veterinárního úřadu zkoumali provozní hygienu u výrobce, a předpokládá se, že závada je způsobena bakteriemi Pseudomonas tolaasii a P. libanensis, které byly přítomny ve větším množství a pocházely z vody. (Podle některých teorií je modrání způsobeno přítomností mědi, niklu a olova ve zpracovávaném mléce.) Výroba v bavorské mlékárně Milchwerk Jäger byla Evropskou komisí pozastavena, dokud nebyla zajištěna náprava.

Podle odborníků však se jedná o bakterie znamenající jen nízké riziko. Bakterie se množí při nízkých teplotách. Doporučuje se opatrnost při stanovování doby použitelnosti produktu a spotřebitelé by měli sýr skladovat nejvýše při +7 oC.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info