NA SKLENIČKU BÍOVÍNA POD PÁLAVSKÉ VRCHY

28. dubna 2007 se uskuteční Mezinárodní spotřebitelské hodnocení biovín tradičně v Pavlově pod Pálavou ve Vinařském domě Zatloukal. Všichni příznivci a milovníci dobrého vína se tak mohou sejít k ochutnávce a posouzení předností vybraných biovín z ekologicky obhospodařovaných vinic nejen v České republice.

Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín probíhá v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě anonymního spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín. Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou jakou je biovíno. Účastníci zde mají možnost jednotlivá biovína ochutnat, porovnat a zhodnotit. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni a odměněni na Evropské letní konferenci ekologického zemědělství - Bioakademii v Lednici na Moravě, dne 27.6.2007, která má již tradiční velkou návštěvnost českých a zahraničních odborníků a širokou medializaci v České republice i zahraničí. Výsledky rovněž přispějí k prosazení nejlepších z biovín na českém trhu a vinařům či zpracovatelům poslouží k lepšímu přehledu z hlediska, co se týče chuťových preferencí spotřebitele na biovíno. Z předešlých ročníků soutěže vyplynulo, že Češi dávají přednost především sladkým biovínům. Příkladem mezinárodního úspěchu v tomto spotřebitelském hodnocení jsou italská biovína od La Cantina Pizzolato, která se poté dostala do prodejen po celé České republice.

Akci pořádá ekofarma Pollau rodiny Abrlovy a PRO-BIO RC Jižní Morava ve spolupráci s Adonis - ZO ČSOP a Vinařský dům Zatloukal, za finančního přispění MZe ČR. Garantem výstavy je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Akce bude doplněna prodejem a ochutnávkou dalších českých biopotravin například ze Sluneční brány, Biofarmy Sasov, Pro-bio obchodní společnosti a také posezením u cimbálové muziky Rebend.

O biovíně

Biovíno je připraveno z vinných hroznů vypěstovaných, zpracovaných a expedovaných podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování vinné révy se nepoužívají herbicidy, akaricidy ani jiné syntetické přípravky, jsou nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či dalším dravým hmyzem, který pomáhá udržet zdravou rovnováhu ve vinici. Na případná plísňová onemocnění se používají v omezeném množství měďnaté a sirnaté přípravky. Ekologický pěstitel vína se soustředí především na maximální kvalitu a cukernatost hroznů a využívá přirozené úrodnosti půdy. Pro dosažení těchto vlastností vína je také důležitý výběr odrůdy s požadovanou odolností a ochotou tvořit cukry. Biovíno s cukernatostí více než 19°NM (měří se hustota hroznového moštu) se řadí do vín přívlastkových, které se dále stupňovitě označuje jako tzv. kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí. Samotné zpracování hroznů na biovíno se obejde bez šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čeřících či stabilizačních látek. Proces výroby probíhá přirozeným způsobem, který je sice zdlouhavější a pracnější, zato však bez chemických reziduí. Biovíno je stále živé, proto je náročnější na kvalitní skladování. Biovíno je náležitě certifikováno a poznáte jej podle ochranné známky BIO tzv. zelené biozebry a kódu příslušné kontrolní organizace (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ), stejně jako další biopotraviny. Pěstitel a výrobce se řídí vinařským zákonem a prováděcí vyhláškou, Nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb., je kontrolován inspekční a certifikační organizací pro ekologické zemědělství pověřenou Ministerstvem zemědělství České republiky.

KDE KOUPIT BIOVÍNO V ČESKÉ REPUBLICE

Biovíno lze zakoupit přímo u ekologicky hospodařících vinařů, ve vybraných vinotékách a prodejnách biopotravin. V České republice se produkcí biovína zabývají:

František Mádl z Velkých Bílovic - biovíno pod značkou Naturvin, přímý prodej nebo prostřednictvím PRO-BIO, obchodní spol. s r.o., tel.: 602 780 364, malyvinar@slunce.cz

Josef Abrle z Pavlova - ekofarma Pollau - biovíno odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia, André, Ryzlink rýnský, prodej přímo z farmy nebo prostřednictvím vybraných vinoték a prodejen, tel.: 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz, www.bio-produkty.cz

Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích - biovíno odrůd Laurot a Malverina, prodej přímo z vinařského podniku nebo ve vybraných vinotékách a prodejnách, možnost degustace, tel.: 519 350 525, michlovsky@michlovsky.com , www.michlovsky.com

Vlastimil Peřina, Vinný sklep Eben v Lednici na Moravě - výroba biovín odrůd Malverina, Laurot, Hibernal, vinný sklep a prodej vína, tel.: 519 340 250, perinova@mpo.cz

Tito vinaři jsou členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, celostátní nevládní neziskové organizace sdružující zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb zaměřující se na ekologické zemědělství a biopotraviny.

Další informace na:

www.pro-bio.cz

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Nemocniční 53, 787 01 Šumperk

tel/fax: +420/583 216 609, e-mail: pro-bio@pro-bio.cz

PR a propagace

Vladimíra Červená

Výsledky předchozích ročníků Biovíno Pavlov pod Pálavou

Rok 2006

 

 

 

 

Vína bílá suchá (21 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Malverina 2005, pozdní sběr

Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ

2. místo

Muškát moravský 2005, kabinet

Josef Abrle, Pavlov, CZ

3. místo

Muškát moravský 2004, pozdní sběr

Josef Abrle, Pavlov, CZ

4. místo

Malverina 2004, pozdní sběr

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ

4. místo

Pálava 2002, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

 

 

 

Vína bílá ostatní (15 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Riesling 2003

Weingut Steffens - Harald Steffens, Reil, DE

2. místo

Alibernet 2005, pozdní sběr

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ

2. místo

Riesling 2003, výběr bobulí

Kirchengut Wolf, Traben-Trarbach, DE

4. místo

Pálava 2003, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

4. místo

Rieslaner 2005, jakostní

Weingut Rothe, Nordheim, DE

 

 

 

Vína červená (22 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Passito rosso 2004, výběr bobulí

La Cantina Pizzolato Sas, I

2. místo

Burgunské modré 2004, pozdní sběr

Louis Liesch, Malans, CH

3. místo

Roboso 2002, výběr hroznů

La Cantina Pizzolato Sas, I

4. místo

Laurot 2005, pozdní sběr

Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ

5. místo

Burgunské modré 2002

Louis Liesch, Malans, CH

5. místo

Laurot 2003, jakostní

Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ

 

 

 

Češi preferují sladké!

Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stalo Passito rosso 2004, výběr bobulí od La Cantina Pizzolato Sas z Itálie. Je zajímavé, že žádné víno nezůstalo bez zájmu a má svého potenciálního zákazníka. Z výsledků bylo jednoznačně patrné, že český spotřebitel dává přednost vínům sladkým, ve všech třech kategoriích vyhrála biovína s největším podílem cukru.

ROK 2005

 

 

 

 

Vína bílá suchá (19 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Pálava 2002, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

2. místo

směs bílá 2004, pozdní sběr

Josef Abrle, Pavlov, CZ

3. místo

Müller Thurgau 2003, pozdní sběr

Familia Drescher, Sommerach, DE

 

 

 

Vína bílá ostatní (16 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Pálava 2003, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

2. místo

Hibernal 2003, výběr bobulí

František Mádl, Velké Bílovice, CZ

3. místo

Reiler Gold Riesling 2003

Weingut Steffens-Kess, Reil/Mosel, DE

 

 

 

Vína červená (16 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Novas 2003, výběr hroznů

Viňedos Organicos Emiliana, Chile /

TRUMF International s.r.o., CZ

2. místo

Coyam 2002, výběr hroznů

Viňedos Organicos Emiliana, Chile /

TRUMF International s.r.o., CZ

3. místo

Passito rosso 2003, výběr bobulí

La Cantina Pizzolato Sas, I

 

 

 

Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stala Pálava 2002, výběr hroznů z ekologického hospodářství

rodiny Abrlovy z Pavlova

 

 

 

ROK 2004

 

 

 

 

Vína bílá suchá (11 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Pálava 1997, výběr hroznů

Josef Abrle, Pavlov, CZ

2. místo

Muškát moravský 2002, pozdní sběr

Josef Abrle, Pavlov, CZ

3. místo

Malverina 2003, výběr hroznů

Vlastimil Peřina, Vinný sklep EBEN, Lednice na Moravě, CZ

 

 

 

Vína bílá ostatní (16 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Riesling 2003, ledové

Weingut Steffens - Kess Harald Steffens, DE

2. místo

Chardonnay 1996, ledové

Sekt-und Weingut Stauch, DE

3. místo

Chardonay výběr hroznů

Sekt und Weingut Stauch, DE

 

 

 

Vína červená (7 vzorků)

Vystavovatel

1. místo

Laurot 2003, kabinet

Vlastimil Peřina, Vinný sklep EBEN, CZ

2. místo

Cabernet Moravia 2002, pozdní sběr

Josef Abrle, Pavlov, CZ

3. místo

Naturvin 2003

František Mádl, Velké Bílovice, CZ

 

 

 

Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stala Pálava 1997, výběr hroznů z ekologického hospodářství

rodiny Abrlovy z Pavlova

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info