NA SKLENIČKU BÍOVÍNA POD PÁLAVSKÉ VRCHY
19.04.2007 | Agris
28. dubna 2007 se uskuteční Mezinárodní spotřebitelské hodnocení biovín tradičně v Pavlově pod Pálavou ve Vinařském domě Zatloukal. Všichni příznivci a milovníci dobrého vína se tak mohou sejít k ochutnávce a posouzení předností vybraných biovín z ekologicky obhospodařovaných vinic nejen v České republice.
Mezinárodní spotřebitelská ochutnávka biovín probíhá v atraktivním jihomoravském vinařském prostředí na základě anonymního spotřebitelského hodnocení českých a zahraničních biovín. Cílem přehlídky je seznámit českou veřejnost, spotřebitele, obchodníky a zástupce vinoték s takovou specifickou komoditou jakou je biovíno. Účastníci zde mají možnost jednotlivá biovína ochutnat, porovnat a zhodnotit. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni a odměněni na Evropské letní konferenci ekologického zemědělství - Bioakademii v Lednici na Moravě, dne 27.6.2007, která má již tradiční velkou návštěvnost českých a zahraničních odborníků a širokou medializaci v České republice i zahraničí. Výsledky rovněž přispějí k prosazení nejlepších z biovín na českém trhu a vinařům či zpracovatelům poslouží k lepšímu přehledu z hlediska, co se týče chuťových preferencí spotřebitele na biovíno. Z předešlých ročníků soutěže vyplynulo, že Češi dávají přednost především sladkým biovínům. Příkladem mezinárodního úspěchu v tomto spotřebitelském hodnocení jsou italská biovína od La Cantina Pizzolato, která se poté dostala do prodejen po celé České republice.
Akci pořádá ekofarma Pollau rodiny Abrlovy a PRO-BIO RC Jižní Morava ve spolupráci s Adonis - ZO ČSOP a Vinařský dům Zatloukal, za finančního přispění MZe ČR. Garantem výstavy je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Akce bude doplněna prodejem a ochutnávkou dalších českých biopotravin například ze Sluneční brány, Biofarmy Sasov, Pro-bio obchodní společnosti a také posezením u cimbálové muziky Rebend.
O biovíně
Biovíno je připraveno z vinných hroznů vypěstovaných, zpracovaných a expedovaných podle zásad ekologického zemědělství. Při pěstování vinné révy se nepoužívají herbicidy, akaricidy ani jiné syntetické přípravky, jsou nahrazeny dravými roztoči, slunéčky či dalším dravým hmyzem, který pomáhá udržet zdravou rovnováhu ve vinici. Na případná plísňová onemocnění se používají v omezeném množství měďnaté a sirnaté přípravky. Ekologický pěstitel vína se soustředí především na maximální kvalitu a cukernatost hroznů a využívá přirozené úrodnosti půdy. Pro dosažení těchto vlastností vína je také důležitý výběr odrůdy s požadovanou odolností a ochotou tvořit cukry. Biovíno s cukernatostí více než 19°NM (měří se hustota hroznového moštu) se řadí do vín přívlastkových, které se dále stupňovitě označuje jako tzv. kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí. Samotné zpracování hroznů na biovíno se obejde bez šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čeřících či stabilizačních látek. Proces výroby probíhá přirozeným způsobem, který je sice zdlouhavější a pracnější, zato však bez chemických reziduí. Biovíno je stále živé, proto je náročnější na kvalitní skladování. Biovíno je náležitě certifikováno a poznáte jej podle ochranné známky BIO tzv. zelené biozebry a kódu příslušné kontrolní organizace (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ), stejně jako další biopotraviny. Pěstitel a výrobce se řídí vinařským zákonem a prováděcí vyhláškou, Nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a zákonem o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb., je kontrolován inspekční a certifikační organizací pro ekologické zemědělství pověřenou Ministerstvem zemědělství České republiky.
KDE KOUPIT BIOVÍNO V ČESKÉ REPUBLICE
Biovíno lze zakoupit přímo u ekologicky hospodařících vinařů, ve vybraných vinotékách a prodejnách biopotravin. V České republice se produkcí biovína zabývají:
František Mádl z Velkých Bílovic - biovíno pod značkou Naturvin, přímý prodej nebo prostřednictvím PRO-BIO, obchodní spol. s r.o., tel.: 602 780 364, malyvinar@slunce.cz
Josef Abrle z Pavlova - ekofarma Pollau - biovíno odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia, André, Ryzlink rýnský, prodej přímo z farmy nebo prostřednictvím vybraných vinoték a prodejen, tel.: 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz, www.bio-produkty.cz
Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích - biovíno odrůd Laurot a Malverina, prodej přímo z vinařského podniku nebo ve vybraných vinotékách a prodejnách, možnost degustace, tel.: 519 350 525, michlovsky@michlovsky.com , www.michlovsky.com
Vlastimil Peřina, Vinný sklep Eben v Lednici na Moravě - výroba biovín odrůd Malverina, Laurot, Hibernal, vinný sklep a prodej vína, tel.: 519 340 250, perinova@mpo.cz
Tito vinaři jsou členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, celostátní nevládní neziskové organizace sdružující zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb zaměřující se na ekologické zemědělství a biopotraviny.
Další informace na:
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Nemocniční 53, 787 01 Šumperk
tel/fax: +420/583 216 609, e-mail: pro-bio@pro-bio.cz
PR a propagace
Vladimíra Červená
Výsledky předchozích ročníků Biovíno Pavlov pod Pálavou
Rok 2006 |
| |
|
|
|
Vína bílá suchá (21 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Malverina 2005, pozdní sběr | Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ |
2. místo | Muškát moravský 2005, kabinet | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
3. místo | Muškát moravský 2004, pozdní sběr | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
4. místo | Malverina 2004, pozdní sběr | Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ |
4. místo | Pálava 2002, výběr hroznů | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
|
|
|
Vína bílá ostatní (15 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Riesling 2003 | Weingut Steffens - Harald Steffens, Reil, DE |
2. místo | Alibernet 2005, pozdní sběr | Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ |
2. místo | Riesling 2003, výběr bobulí | Kirchengut Wolf, Traben-Trarbach, DE |
4. místo | Pálava 2003, výběr hroznů | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
4. místo | Rieslaner 2005, jakostní | Weingut Rothe, Nordheim, DE |
|
|
|
Vína červená (22 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Passito rosso 2004, výběr bobulí | La Cantina Pizzolato Sas, I |
2. místo | Burgunské modré 2004, pozdní sběr | Louis Liesch, Malans, CH |
3. místo | Roboso 2002, výběr hroznů | La Cantina Pizzolato Sas, I |
4. místo | Laurot 2005, pozdní sběr | Vlastimil Peřina, Lednice na Moravě, CZ |
5. místo | Burgunské modré 2002 | Louis Liesch, Malans, CH |
5. místo | Laurot 2003, jakostní | Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice, CZ |
|
|
|
Češi preferují sladké!
Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stalo Passito rosso 2004, výběr bobulí od La Cantina Pizzolato Sas z Itálie. Je zajímavé, že žádné víno nezůstalo bez zájmu a má svého potenciálního zákazníka. Z výsledků bylo jednoznačně patrné, že český spotřebitel dává přednost vínům sladkým, ve všech třech kategoriích vyhrála biovína s největším podílem cukru.
ROK 2005 |
| |
|
|
|
Vína bílá suchá (19 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Pálava 2002, výběr hroznů | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
2. místo | směs bílá 2004, pozdní sběr | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
3. místo | Müller Thurgau 2003, pozdní sběr | Familia Drescher, Sommerach, DE |
|
|
|
Vína bílá ostatní (16 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Pálava 2003, výběr hroznů | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
2. místo | Hibernal 2003, výběr bobulí | František Mádl, Velké Bílovice, CZ |
3. místo | Reiler Gold Riesling 2003 | Weingut Steffens-Kess, Reil/Mosel, DE |
|
|
|
Vína červená (16 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Novas 2003, výběr hroznů | Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., CZ |
2. místo | Coyam 2002, výběr hroznů | Viňedos Organicos Emiliana, Chile / TRUMF International s.r.o., CZ |
3. místo | Passito rosso 2003, výběr bobulí | La Cantina Pizzolato Sas, I |
|
|
|
Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stala Pálava 2002, výběr hroznů z ekologického hospodářství rodiny Abrlovy z Pavlova | ||
|
|
|
ROK 2004 |
| |
|
|
|
Vína bílá suchá (11 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Pálava 1997, výběr hroznů | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
2. místo | Muškát moravský 2002, pozdní sběr | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
3. místo | Malverina 2003, výběr hroznů | Vlastimil Peřina, Vinný sklep EBEN, Lednice na Moravě, CZ |
|
|
|
Vína bílá ostatní (16 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Riesling 2003, ledové | Weingut Steffens - Kess Harald Steffens, DE |
2. místo | Chardonnay 1996, ledové | Sekt-und Weingut Stauch, DE |
3. místo | Chardonay výběr hroznů | Sekt und Weingut Stauch, DE |
|
|
|
Vína červená (7 vzorků) | Vystavovatel | |
1. místo | Laurot 2003, kabinet | Vlastimil Peřina, Vinný sklep EBEN, CZ |
2. místo | Cabernet Moravia 2002, pozdní sběr | Josef Abrle, Pavlov, CZ |
3. místo | Naturvin 2003 | František Mádl, Velké Bílovice, CZ |
|
|
|
Absolutním vítězem s největším počtem hlasů se stala Pálava 1997, výběr hroznů z ekologického hospodářství rodiny Abrlovy z Pavlova | ||
Další články v kategorii Zemědělství
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- Zemědělci by mohli nově řešit i větrnou erozi, MŽP připravilo novelu vyhlášky (10.12.2025)
- Podcast | Šebek: Nelžeme si do kapsy, že nová vláda bude podporovat malé a lokální farmy (10.12.2025)
- Agrostroj Pelhřimov se loni dostal do ztráty, chystá závod v USA (10.12.2025)
- Dohoda o NGT umožní rychlejší vývoj plodin odolných vůči klimatu (10.12.2025)
- Chlebovické brambory – Farma Libora Janečky – vítěz soutěže Farma roku 2025 (10.12.2025)

Tweet



