Nedostatek tuzemského sladovnického ječmene kvůli globálnímu oteplení

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven může za nedostatek sladovnického ječmene z tuzemské produkce globální oteplení. V Čechách se pěstují jen čtyři odrůdy jarního ječmene, který má sladovnickou kvalitu. Tyto odrůdy ohrožuje horko a sucho na jaře a navíc ještě deštivo při žních. V r. 2000 bylo sklizeno o 380 tisíc t méně než v r. 1999, a to s podprůměrnou kvalitou. V minulosti se ječmen pěstoval na ploše 700 ha, zatímco nyní jen na poloviční ploše. Vliv na úrodu mají i osevní postupy - přestala se pěstovat cukrovka, která byla vhodnou předplodinou ječmene, což má vliv na kvalitu půdy.

Ječmen se dováží hlavně z Dánska a Francie, kde pěstují nejen jarní, ale i ozimý ječmen. Bude nutné dovézt 150 tis. tun. V r. 2000 byly ceny dováženého ječmene kolem 8 tis. Kč/t, zatímco naši zemědělci dostávali 2,5 - 3,5 tis. Kč/t. Ozimý ječmen má v současném počasí větší šanci. Pivovarníci se dříve stavěli proti ozimému ječmeni kvůli vysokému obsahu bílkovin nehodícímu se k výrobě sladu. Zatím není u nás vyšlechtěna vhodná odrůda ozimého ječmene. Vyšlechtění nové odrůdy trvá řadu let, ale nadějí je německá odrůda Tiffany přizpůsobená na naše podmínky.

V letošním roce se očekává sklizeň 2,04 mil.t ječmene proti loňským 1,63 mil. t,, z čehož asi 70 % tvoří sladovnické ječmeny.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info