Nejezte plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou

Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny bychom v žádném případě neměli jíst. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař. "Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou," sdělila v úterý Právu doktorka Sylvie Kvášová, zástupkyně hlavního hygienika republiky. Podle ní bychom neměli jíst potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat. Nejdříve odstraňte nálepku, pak umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem, pak v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.

Které potraviny zlikvidovat

* konzervy, jejichž obal byl narušen,

* suchý obsah je zvlhlý,

* obal je silně pomačkán - není jistota, zda je obal opravdu neporušen,

* znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí.

* chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než 4 hodiny,

* mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny,

* jeví jakékoliv odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou,

* otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou,

* neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskovaného papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky,

* sáčková balení koření, bylin, čaje,

* mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlích,

* všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a neporušené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.),

* všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení aj.),

* balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.

Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji! V případě prvních příznaků onemocnění (bolení břicha, průjem, teploty) raději kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info