Některým vinařům hrozí po vstupu do EU krach

Jen necelé dva týdny dělí jihomoravské vinaře od vpádu zahraniční konkurence. Pro drtivou většinu z nich bude otevření trhu znamenat menší zisk, v horším případě i zánik firmy. Někteří vinaři proto mají ze vstupu do Evropy strach. "Rakouští vinaři už v této chvíli přešlapují na hranicích a čekají na květen, až začnou navážet do země bez cla svá vína. Už teď jsou u nás největším dovozcem sudových vín, velká část produkce našich největších vinařských firem pochází z Rakouska," tvrdí vinařský odborník Milan Ballík, který s rakouskými vinaři spolupracuje na jejich propagaci v tuzemsku.

Právě marketing našich vinařů považuje za největší slabinu. "Jen deset procent producentů vína u nás dlouhodobě pracuje na kvalitě, na zlepšování technologií. Tato skupinka se dokáže přizpůsobit cenově a umí vína výborně propagovat, takže se dostane i na mezinárodní trhy. Pouze ti jsou na vstup do EU stoprocentně připraveni. Ostatní se na tu cestu teprve vydávají, v horším případě ani nezačali. Myslí si, že se jich to netýká. Těch je ale bohužel většina," míní Ballík.

Odborník velké šance našim vinařům nedává. "Jsem pesimista, čeští vinaři si po otevření hranic nepolepší. U těch nepřipravených jsem ještě větší pesimista," dodal.

"Při větší nabídce lze očekávat pokles cen a nižší zisky. U firem, které už nyní zápasí o existenci, to může být začátek konce. Mezi vinaři dojde k pročištění trhu. Zhruba pětina podniků bude bojovat o přežití," míní pražský finanční analytik Luděk Krobot.

Čeští vinaři jsou schopni pokrýt jen polovinu spotřeby vína v zemi, druhá polovina se již dnes dováží. "V první chvíli vznikne přetlak zahraničních producentů, kteří navíc přijdou se zaváděcími cenami. Hlavně u levnějších stolních vín cena poklesne možná o dvacet procent," domnívá se i ředitel Vinařského fondu a místopředseda Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jaroslav Machovec.

Šanci konkurovat mají kvalitní vína. "Pokles ani nárůst cen neočekávám u přívlastkových vín. Ty jsou na výrobu složitější a tím pádem i dražší. A naši producenti kvalitních vín v této konkurenci obstojí," věří Machovec.

Někteří moravští producenti chystají proti zahraniční konkurenci nové etikety. "Zpracování a uvedení kolekce ukazuje jednu z možností, jak se vyrovnat s vysokou konkurencí v unii. U naší firmy stojí za změnou designu především snaha sjednotit celou kolekci vín a také záměr významně se odlišit od ostatních vinařů," říká majitel dubňanské vinařské firmy Livi Miroslav Chytil.

Kvalitní jakostní a přívlastková vína, která jsou specifická právě oblastí svého původu, mají podle něj i na trhu unie šanci uspět. "Problémy budou mít hlavně méně kvalitní stolní vína," dodává Chytil.

"Vstup země do unie nepomůže nikomu z tuzemských vinařů. Náš trh se otevře novým producentům, naopak na trzích současných států unie již pro nás místo není. Nejhůře dopadnou výrobci levných vín," dodává ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info