Němečtí řezníci se chystají na český trh

Český spotřebitel může očekávat, že po vstupu do Evropské unie obohatí trh německé uzeniny. Tvrdí to alespoň účastníci letošního ročníku německého řeznického veletrhu FleiFa, které se nedávno uskutečnil v Lipsku. "Lze očekávat, že přísným předpisům Evropské unie nevyhoví řada českých výrobců, a tak jejich řady prořídnou, stejně jako se to stalo například v Rakousku," řekl Werner Thiele, šéf Saského svazu řezníků a uzenářů.

"Jsme připraveni doplnit sortiment na českém trhu německými specialitami, například různými typy métských salámů, paštik ve střívku s kousky jater a celou škálou klobás," dodal Thiele. Čeští odborníci však tvrdí, že to německá konkurence nebude mít na české trhu lehké. O kvalitě není pochyb, avšak má podstatně vyšší ceny. "Ceny masa a uzenin jsou zhruba o pětinu vyšší než u srovnatelných českých výrobků," řekl ekonom Jiří Krátký.

O cenách se diskutovalo i během veletrhu. "Čeští řezníci mají výhodu v tom, že náklady na mzdy jsou podstatně nižší a kvalita je u mnoha výrobků srovnatelná," řekl Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa. Podle něj by se ceny neměly příliš měnit ani po Novém roce, kdy se nechá předpokládat konec řady provozů. "Ti, kteří nemodernizovali a nedbají na hygienické normy, skončí s prvním lednem. Další přechodné období rozhodně nechceme, protože kdo chce na evropský trh nebo prosperovat doma, už potřebné kroky vykonal," dodal. Němečtí řezníci však mají zájem i o spolupráci výrobní a technologickou.

Hvězdami letošního veletrhu byl mistr světa v grilování Hans-Joachim Fuchs a německá královna klobás Gabriela Jahn z rodinné řeznické firmy z Durynska. Zatímco královna předváděla výrobky německých uzenářů, mistr kuchař griloval a učil publikum rychle a chutně vařit.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info