Nová rýže bohatá na proteiny
16.01.2008 | Osel.cz
Lidí zatím stále ještě přibývá, byť zdaleka ne tak moc, jak se před časem strašilo. Víc lidí potřebuje víc jídla, proto se neustále pracuje na nových typech základních potravin. V laboratořích se horlivě geneticky manipuluje a také se ještě najdou lidé, kteří používají předpotopní metody klasického křížení, známé už snad i neandrtálcům. Jediným důvodem toho, že se ještě v 21. století postaru kříží, je nepochopitelný strach z populárních genetických modifikací.
Hari Krishnan z University of Missouri spolu se dvěma kolegy zkřížil běžně pěstovanou rýži Oryza sativa s planě rostoucím druhem Oryza nivara. Zrnka rýže nového křížence obsahují 12,4 procenta proteinů, což je více než u obou dvou rodičovských druhů. I když by takového výsledky nejspíš šlo snadno dosáhnout genetickou modifikací, tak jde o zajímavý počin, který opět ukazuje na užitečnost blízce příbuzných druhů.
ScienceDaily 15.1.2008
Další články v kategorii Zemědělství
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



