Nové Centrum pro sójové potraviny

Přestože zájem spotřebitelů o sójové potraviny neustále vzrůstá a pro nejbližší budoucnost se předpokládá celosvětový dramatický nárůst poptávky po sójových výrobcích, řada potravinářských společností dosud nemá téměř žádné zkušenosti s jejich vývojem, zpracováním, marketingem, distribucí, propagací atd. K tomu, aby se plně využilo výjimečných nutričních vlastností sóji zbývá vykonat ještě mnoho práce. Zásadní krok k nápravě v tomto směru učinila fakulta zemědělských, spotřebitelských a environmentálních věd při Univerzitě v Illinois vybudováním nového Centra sójových potravin. Program illinoiského Centra je zaměřen na vývoj nových výrobních a obchodních technik, seznamování spotřebitelů s přednostmi sóji a sójou obohacených pokrmů, především s řadou příznivých účinků na zdraví. Centrum budou společně řídit profesorka potravinářských věd a humánní výživy Barbnara Klein a mimořádná profesorka potravinářské chemie Keith Cadwallder. Centrum bude pracovat jako integrovaná, multidisciplinární instituce a její činnost bude financována illinoiskou Radou pro potravinářský a zemědělský výzkum (C-FAR) prostřednictvím Grantového programu. Dále bude podporováno Výzkumnou laboratoří pro sójové boby při univerzitě v Illinois. Mimoto bude využívat poznatků a navazovat na zkušenosti získané v rámci Mezinárodního sójového programu (INTSOY) a programu "Funkční potraviny pro zdraví". Témata pořádaných kurzů budou zahrnovat výrobní technologie, marketing a zlepšování senzorických atributů sójových potravin jako prostředků zvyšování přitažlivosti výrobků pro spotřebitele.

Soyafoods, 12, 2001, č. 2, s. 2

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info