Nový drůbežářský závod na Slovensku

Na slovenském drůbežářském trhu začal působit nový producent - společnost Hygal Galanta, která se specializuje na kompletní zpracování a odbyt klasické drůbeže. Jako jeden zmála podniků na Slovensku se zabývá i zpracováním kachen a hus. Denní výrobní kapacita je 9 600 kuřat, v současné době, kdy se výroba teprve rozbíhá, se zpracovává během jedné směny 8 000 kusů. Hyga Galena disponuje moderní technikou a technologií. Kupříkladu linka na zpracování a vzduchové chlazení drůbeže z Velké Británie zabezpečuje maximální kvalitu finálních výrobků, eliminuje kontaminaci patogenními mikroorganismy a produkuje maso s lepšími chuťovými a texturálními vlastnostmi. Skladování drůbeže v mrazicích boxech je z velké části nahrazeno chlazením vzduchem. Ve většině zemí EU se až 90 % čerstvé drůbeže prodává v nezmrazeném stavu, tj. za teploty 2-4 °C. Zchlazené mase se může uchovat v ledničce až 8 dní a k jeho přípravě není zapotřebí zdlouhavé rozmrazování. Dynamickému rozšíření tohoto typu drůbeže na Slovensku dosud bránilo nedostatečné vybavení maloobchodních prodejen chladicími vitrínami. Nákupem jatečné drůbeže za první tři měsíce letošního roku se splnily původní záměry tuzemských drůbežářů pouze asi na 92 %. Obchodní kontrakty uzavřené na 2.čtvrtletí se dostaly na úroveň 95 %. Zvyšuje se však import drůbeže ze zahraničí, a tak dochází na slovenském trhu ke zvyšování zásob celých i dělených zmrazených kuřat. V druhé polovině roku by měly přebytkové zásoby dosáhnout asi 500 tun.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info