O kvalitě dnešních vín se nám ani nesnilo, říkají vinaři

Když se řekne Svatý Vavřinec nebo Müller-Thurgau, že jde o víno, ví každý. I s takovými slovy jako Rulandské bílé, Sauvignon, Chardonnay či Irsay Oliver si možná leckdo poradí, ale buket neboli kytka? Víte, co znamená cuvée nebo druhák, čili matolinové víno? A co značí, když se hovoří o fádním vínu? Každý znalec hroznového moku odpoví, že je to víno s tak nízkým obsahem kyselin, že postrádá harmonii a nepobízí k pití. Jedním dechem pak dodá: O českém vínu to už dávno neplatí. "Za komunistů jsme vyráběli víno způsobem, že jsme do něj sypali cukr. Vína byla průměrná, ceny stejné a nikdo nás k ničemu nenutil. Situace se však změnila a stejně jako nouze naučila Dalibora housti, museli jsme se naučit, a také jsme se naučili, vyrábět kvalitní vína a dnes pijeme vína, o jakých se nám ještě před pěti lety nesnilo," říká předseda Cechu českých vinařů Ivan Váňa. Česká vína dnes na vinařských soutěžích poráží nejen moravské a slovenské pěstitele vinné révy, ale směle konkurují exotickým vínům z Austrálie nebo z Chile. Proč? "Čechy jsou spolu s míšeňskou oblastí v Německu nejstudenějším územím na pěstování vína. Réva tu roste na čestné slovo, přesto tu vznikla vinařská tradice," říká Váňa.

Dobré víno z tak malých vinohradů je unikát

Nejslavnějšími časy českého vinařství bylo období panování Karla IV., který nechal do Čech dovézt ušlechtilou révu z Rakouska a z Francie. Rozloha vinohradů tehdy činila čtyři tisíce hektarů, dnes zaujímá pouhou desetinu. Sláva českého vinařství pohasla během třicetileté války a již nikdy se v plné míře neobnovila. Česká vína jsou podle znalců vždy o něco jinačí než ta ostatní. "Bílá vína spolu s moravskými patří ke světové špičce a když se vydaří ročník, červená vína se Moravě vyrovnají, dokonce jsou lepší než vína maďarská nebo rakouská," tvrdí Váňa. Právě vrůstající kvalita českého vína byla důvodem, proč v Hradci Králové nedávno vznikla vinotéka U sv. Václava, první obchod v Česku věnovaný ryze českým vínům.

Nápadu podporovaného vinařským cechem se ujali majitelé jaroměřské vinotéky U svatého Mikuláše Petr Burian a Stanislav Rudolfský. "Zkušenost z jaroměřské vinotéky nás přesvědčila o tom, že lidé se k českému vínu vrací a dokáží ocenit jeho unikátnost: na pouhých čtyř stech dvaceti hektarech našich vinohradů vyrůstají v příznivých letech špičková vína," říká Rudolfský. Zákazníci mohou v útulném obchůdku na hradeckém "malém rynku" vybírat ze široké palety vín roudnických, mělnických či litoměřických sklepů, jsou tu vína z mostecké oblasti, z Karlštejna, na výběr jsou mešní vína, která se vyznačují tím, že nejsou doslazována, i takzvané košer víno vyráběné podle přísné receptury židovského náboženství. "Košer víno vyrábějí jen ortodoxní židé, nesmí se ho dotknout ruka jinověrce," popisuje Váňa, který se produkcí košer vína začal zabývat jako první v Čechách v roce 1994 v Chrámcích na Mostecku. "U výroby nesmí být ženy, na výrobu dohlíží rabín a víno nesmí obsahovat některé jinak obvyklé materiály," říká vinař.

Jak se stát znalcem vína

Ještě před několika lety bychom Rudolfského místo za pultem vinotéky mohli spatřit na silnici mezi cestáři. Se svou malou stavební firmou se věnoval především výstavbě a opravám komunikací, avšak takřka ze dne na den toto řemeslo pověsil na hřebík. "Vždy jsem toužil v podnikání najít něco, co by obsahovalo také duchovní rozměr. Stavby silnic mě v tomto smyslu neuspokojovaly, kdežto víno? Víno je zboží, lépe přírodní produkt, v němž se obchod a duchovno opravdu snoubí," říká obchodník. Zájem o vinařské produkty ho dovedl k hlubšímu poznávání vína. Začal navštěvovat výstavy, ochutnávky a další akce spojené s vínem, poznával lidi kolem vína. Dnes je z něj sommelier - odborník, jenž má v malíku z hlediska počasí nejvydařenější vinařské ročníky, umí vysvětlit zásady výběru vína a jeho konzumace, vysvětlí vám, co jsou archivní vína a jak se správně skladují, co jsou vína přívlastková, čím se vyznačují a proč se vínu vyrobenému z modrých hroznů mírným podrcením a lisováním bez nakvašení na slupkách říká klaret a že cuvée značí scelená vína, směs dvou nebo více odrůd, které se zpravidla používají k výrobě sektů. "Sommelierský kurz pod vedením našich nejlepších odborníků mě naučil o vínu důležité věci, bez nichž bych se nyní neobešel," svěřuje se Rudolfský. K posouzení chuti a kvality vína podle něj nestačí mít jen dobře vyvinuté chuťové buňky, ale skutečný vyznavač vinného moku musí mít i obsáhlé teoretické znalosti. "Musí znát vinařský zákon, to znamená vědět, jak se víno má vyrábět a jak se člení podle kvality - na vína stolní, jakostní, s přívlastkem," vysvětluje, "důležité pak je umět hodnotit vína senzoricky - zrakem, čichem a chutí. Z těchto smyslových vjemů si každý musí umět vytvořit svůj názor pro hodnocení celkové kvality vína. Avšak vůbec nejdůležitější je, pít víno s láskou, o vínu rozmlouvat s přáteli, nechat se jím inspirovat, oblažit srdce."

Ve víně musí být kus patriotství

K současným prostorám vinotéky U sv. Václava by mělo v budoucnu přibýt i upravené sklepení, kde by se měly odehrávat ochutnávky vín a měla by být instalována expozice historie vína. Domácí vinaři si od královéhradecké vinotéky slibují, že vznik obchodu s ryze českými víny pro ně bude znamenat velkou podporu. "Čeká nás vstup do Evropské unie, čili to, co čekalo východní Němce po sjednocení. Zaplavila je laciná vína, ale oni dokázali svá tehdejší podprůměrná míšeňská vína dostat na vysokou úroveň," říká Váňa. Domnívá se, že v konkurenci levných vín z celého světa může české vinařství obstát pouze tehdy, když se zde budou vyrábět jenom vína špičková a jedinečná, unikátní, která dokáží svého konzumenta oslovit. "My českou vinotéku nebereme jako obchodní záležitost, ale jako součást propagace a zviditelňování českého vína. V tom je kus patriotství," říká šéf vinařů. "Nejsem tak velký patriot jako někteří moravští vinaři, kteří si myslí, že mají nejlepší vína na světě, ale protože jsem obchodník, musím být patriotem do té míry, abych mohl prodávat s přesvědčením, že můj sortiment vína je skutečně špičkové kvality," přidává se Stanislav Rudolfský.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info