Obchodníci se pokoušejí prodat i kdejakou shnilotinu

Obchodníci se snaží vyprodat zásoby brambor i za cenu, že prodávají nekvalitní zboží. Inspektoři zjistili, že až čtvrtina brambor na pultech vykazuje závady. "Mezi bramborami, které jsem včera koupila v supermarketu, byla část zelených," postěžovala si Marie Krátká z pražských Dejvic. "Na takové brambory si spotřebitelé musejí dát pozor," upozorňuje dietolog Ctibor Perlín.

"Kvůli špatnému skladování totiž hlízy obsahují vyšší podíl solaninu, a ten může být při časté konzumaci nebezpečný," dodal.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na pultech je skutečně i nekvalitní zboží. Barevné změny patří mezi nejčastější závady brambor. Podle Daniely Kolejkové, mluvčí inspekce chybí i řádné označení odrůdy a skupiny, hlízy jsou naklíčené, mechanicky poškozené a rozpraskané.

Zhruba čtvrtina z téměř šesti set kontrolovaných dodávek brambor byla inspektory zabavena. "Nevyhovělo 137 vzorků, tedy 23 procent," uvedla mluvčí. "Při loňských kontrolách bylo závadných dodávek však téměř dvojnásobek," dodala.

Nejhorší brambory byly na Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. Tam musela ze skladů a z obchodní sítě pryč třetina zásob. Nejlépe dopadl Jihomoravský a Zlínský kraj, kde neprošlo jen necelých osm procent zkontrolovaného zboží.

Obchodníci se brání, že vina za nekvalitní zboží je na pěstitelích. Ti to však odmítají. "Prodejci při balení na pulty od sebe neodlišují jednotlivé odrůdy a špatně je značí," uvedl Antonín Sůva, předseda komoditní rady při ministerstvu zemědělství. "Daleko horší je však skutečnost, že obchod často nakupuje méně kvalitní odrůdy a s cílem více vydělat je prodává jako nejjakostnější," dodal.

Rychlý konec loňských brambor však podstatně zvýší ceny raných brambor v obchodech. "Rané brambory z dovozu budou o více než deset korun dražší než staré, takže ceny vyšplhají nad třicet korun za kilo," uvedl jeden z obchodníků.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info