Obsah jodu v kravském mléce

The content of Iodine in cow milk

Obsah jodu v kravském mléce

Alena HEJTMÁNKOVÁ1, Lukáš KUKLÍK1, Eva TRNKOVÁ1, Hedvika DRAGOUNOVÁ2

1KCH, 2KCHPD AF ČZU

Souhrn, klíčová slova

V průběhu 17 měsíců byl sledován obsah jodu v mléce dojnic dvou plemen chovaných na šesti různých farmách. Obsahy jodu v mléce se pohybovaly v rozmezí 53 -605 m g.kg-1, průměrná hodnota jodu v mléce byla 242 m g.kg-1. Hladiny jodu v mléce jsou ovlivněny především obsahem jodu a přítomností strumigenních látek v krmivu dojnic.

Jod, kravské mléko, alkalická mineralizace, HPLC, strumigenní látky

Summary, keywords

During 17 months, the content of iodine in milk from two race of cow in six different farms was determinated. The content of iodine in the milk was determinated in range 53 -605 m g.kg-1, the mean was 242 m g.kg-1. The level of iodine in milk depends especially on the content of iodine and presence of strumigenic substances in feed.

Iodine, cow milk, alkaline mineralization, HPLC, strumigenic substances

Introduction - Úvod

Jodový deficit je celosvětovým problémem. V posledních několika letech pozorují čeští endokrinologové a pediatři v důsledku nedostatečného příjmu jodu organismem výrazný nárůst strum u dětí a maldistvých. Při nízké spotřebě mořských produktů jsou v České republice hlavními zdroji jodu mléko a mléčné výrobky. Cílem práce bylo v delším časovém období sledovat obsahy jodu v kravském mléce a stanovit faktory ovlivňující hladiny tohoto důležitého mikroelememntu v této významné komoditě.

Methods - Metody

Jod byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickou detekcí dle IDF Standardu 167:1994 po předchozí alkalické mineralizaci vzorku (Fiedlerová, 1998).

Results - discussion - Výsledky - diskuse

Byl stanoven obsah jodu v mléce dojnic dvou plemen chovaných na šesti různých farmách. Současně byl stanoven obsah jodu v mléce odebraném ze zásobního sila mlékárny, do které bylo mléko z těchto farem sváženo. Průměrná hodnota jodu ve všech vzorcích mléka byla 242 ěg.kg-1 a hodnoty se pohybovaly v rozmezí 53 - 605 ěg.kg-1 . Široké rozmezí hodnot jodu je důsledkem vlivu mnoha faktorů. Významnou roli hraje zásoba jodu v půdě, která ovlivňuje obsah jodu v krmivu dojnic a tím i jeho hladinu v mléce. Půdy v okolí farem byly úrodné s vysokým podílem humusu, s pH neutrálním až slabě kyselým. Kvalita půdy odpovídala zjištění, že průměrná hodnota jodu v mléce z farem F4 - F6 byla vyšší ve srovnání s průměrnou hodnotou jodu v mléce uváděnou v literatuře.(Fiedlerová, 1998; Řehůřková et al., 2000). Dalším významným faktorem je přítomnost strumigenů v krmivu dojnic. Byly zjištěny statisticky významně nižší obsahy jodu v mléce dojnic krmených s přídavkem řepkových výlisků ve srovnání s obsahem jodu v mléce dojnic krmených bez tohoto přídavku. Ve srovnání s ostatními farmami byl na farmě F5 zjištěn statisticky významně vyšší obsah jodu v mléce. Průměrná hodnota obsahu jodu v mléce na této farmě byla v průběhu sledování 425 ěg.kg-1. Příčin mohlo být několik: krmná dávka neobsahovala řepkové výlisky, okolní půdy byly druhu černozemě a podzemní voda protékala jodem obohacenými sedimenty.Dojnice na farmě F6, krmené v zimě kukuřičnou siláží bez přídavku řepkových výlisků, měly v zimním období statisticky vyšší obsah jodu v mléce ve srovnání s letním obdobím, kdy byly krmeny čerstvou pící. Lze předpokládat, že čerstvá píce obsahuje strumigenní látky, které významně snižují hladiny jodu v mléce. Tento názor podporuje i experimentálně zjištěná skutečnost, že pokud je dojnicím v průběhu celého roku podáváno krmivo s přídavkem řepkových výlisků (farma F1, F2, F3 a F4) nemá datum odběru na hladiny jodu v mléce statisticky prokazatelný vliv.Statisticky prokazatelně vyšší hladiny jodu v mléce v zimním období ve srovnání s letním obdobím byly stanoveny i v průměrném vzorku mléka odebraném ze zásobního sila mlékárny. Vliv plemene dojnic a způsobu jejich ustájení na hladiny jodu v mléce nebyl statisticky významný.

Na základě získaných poznatků lze konstatovat, že rozhodující vliv na hladiny jodu v mléce má obsah tohoto prvku v krmné dávce dojnic a přítomnost strumigenních látek v krmivu.

Výsledky měření potvrdily, že mléko je vzhledem k vysokým hodnotám obsahu jodu významným zdrojem tohoto důležitého mikroelementu.

Obsah jodu v mléce na jednotlivých farmách v průběhu sledování

Image1.jpg

References - Použitá literatura

Fiedlerová, V.: Czech J. Food Sci., 16: 163-167, 199

Řehůřková,I., Ruprich, J., Borkovcová, I.: Sborník přednášek

XXXIV : Mikroelementy 2000, 78-81

Řešeno v rámci Výzkumného záměru MSM 4121 0003

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info