Odrůda bramboru s oříškovou příchutí

Téměř 470 let uplynulo od doby, kdy byly z Jižní Ameriky do Evropy dovezeny brambory. Chuť různých odrůd se příliš nelišila. V Peru však zůstalo mnoho zajímavých odrůd, na které se v Evropě více nebo méně zapomnělo. Jedna z těchto odrůd bramboru ’Phureja’ byla nedávno dovezena do Velké Británie. Z ní byla ve Skotském výzkumném institutu rostlin (SCRI) vyšlechtěna odrůda ’Mayan Gold’, která má nyní na britském trhu velký úspěch.

Firma Greenvale AP nabízí ’Mayan Gold’ jako odrůdu bramboru s krémovou, ale přesto suchou texturou a oříškovou příchutí. Tvar hlíz je oválný a obsah sušiny činí v průměru 21 %. Výnos v evropských podmínkách kolísá od středního po nízký ve srovnání s tradičními odrůdami.

Zvláštní chuť a textura předurčuje tuto odrůdu pro vyšší cenový segment, orientovaný na náročné zákazníky. Již nyní je ’Mayan Gold’ uvedena v menu řady britských špičkových restaurací. Podle firmy Greenvale je tato nová odrůda bramboru vhodná především k pečení v troubě a lze z ní také velmi dobře připravit bramborové lupínky nebo opečené brambory.

Více informací naleznete na www.greenvale.co.uk.

DLG-Mitt., 2006, č. 4, s. 10

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info