Okurková sezóna právě vrcholí

V konzervárenských provozech v těchto dnech vrcholí sezóna výkupu a zpracování zeleniny. Největší domácí konzervárenská společnost Hamé Babice předpokládá, že také letos udrží výkup okurek i dalších druhů zeleniny v naplánované a nasmlouvané výši.

Má tomu tak být i přesto, že kvůli studenému létu a zpožděné vegetaci zaznamenávají mnozí pěstitelé nižší výnosy a i kratší dobu sklizně, než bývá u některých druhů zeleniny obvyklé.

Jak Právo informovala marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková, okurky firma vykupuje zejména v bzenecké a znojemské oblasti. Na český trh i na vývoz se tak dostávají znojemské okurky vyrobené podle tradiční receptury. Zákazníci je mohou na regálech svých obchodů najít pod značkou Znojmia. Hamé ročně prodá téměř 14 000 tun sterilovaných okurek a předpokládá, že v příští sezóně tento objem ještě naroste.

"Před nedávnem byl uzavřen kontrakt na vývoz okurek do Austrálie. Jednáme rovněž s několika zahraničními partnery o dodávkách okurek i dalších druhů sterilované zeleniny do zemí Evropské unie," sdělila Mitáčková. Už v červnu začala zpracovatelská sezóna v Hamé výkupem a zpracováním kopru a hrášku. Toho tam letos vykoupili více než 2000 tun. "Hráškovou sezónu lze hodnotit jako velmi úspěšnou. Průběh počasí neohrozil dobrou sklizeň a dovolil bezproblémové zpracování suroviny při dodržení vysoké kvality výrobků," poznamenala ředitelka.

Pokud jde o objemy produkce, sterilovaná zelenina patří k největším komoditním skupinám firmy. Z výrobních linek Hamé se dostane ke konečným spotřebitelům za rok více než 40 tisíc tun zeleninových výrobků.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info