Okurková sezona začíná. Bude kvůli suchu co chroupat?

Nakládačky to u Čechů prohrávají. Spořádají jich 2,5 kilogramu na hlavu ročně. Salátovek snědí víc.

Okurková sezona? Jak ta novinářská, tak ta zemědělská právě odstartovaly. „Jedeme na tři směny,“ říká Petr Kopáček, mluvčí firmy Hamé, která v bzeneckém závodě nakládá do sklenic okurky populární značky Znojmia. „Předpokládáme, že jejich zpracování bude pokračovat až do září,“ dodává.

Sklizeň nakládaček v posledních letech rostla. Loni jich zemědělci sesbírali z polí 9,6 tisíce tun, domácnosti přispěly dalšími 17,5 tisíce tun.

Jaká bude úroda letos?

Podle firem, které se na pěstování okurek specializují, by jich mělo být dost i letos. „Ani sucha nás nijak neohrozila, protože máme okurky pod stálou kapkovou závlahou,“ řekla Deníku Simona Zoufalá ze společnosti ZOŠI Agro z Nových Bránic u Brna. Letošní sezona se podle ní proto vydařila.

Nicméně třeba farmářka z Vacenovic na Hodonínsku Petra Blahušková tak optimistická není. „Okurky nám pomrzly, museli jsme je podsadit. Mají zpoždění abude jich méně,“ svěřila se Hodonínskému deníku.

Zákazníci v obchodech by však neměli žádnou změnu k horšímu zaznamenat, tvrdí Kopáček z Hamé.

Nakládačky nicméně v posledních letech u Čechů prohrávají s dalšími okurkami – salátovými.

Nakládaček Češi ročně spořádají 2,5 kilogramu na hlavu. Salátovek snědí kolem 6,5 kila.

Autor: Jiří JandaAleš Vojíř

 

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info