Operované struky špatně regenerují

Kvalita mléka nadojeného z operovaných struků zůstává dlouhodobě zhoršená i když se již plně obnovila tvorba mléka a dojitelnost struku. Obtížně dojitelné struky je možné napravit pomocí chirurgického zákroku; dokonce dochází k plnému obnovení parametrů dojitelnosti a mléčné užitkovosti krav na původní hodnoty, kvalita mléka však dlouhodobě zůstává na neuspokojivé úrovni. To jsou výsledky výzkumu prováděného na Veterinární klinice v Babenhausenu (Německo).

97 obtížně dojitelných krav bylo po vyšetření struků chirurgicky ošetřeno. Počet somatických buněk v nemocných čtvrtích se před zákrokem pohyboval v průměru okolo 2,9 mil. v 1 ml; půl roku po chirurgickém ošetření to bylo ještě 426 000. Ve zdravých čtvrtích se počet somatických buněk pohyboval v průměru okolo 136 000 v 1 ml.

U 67 % nemocných struků byla před ošetřením prokázána přítomnost původce onemocnění, po zákroku to bylo ještě u 61 % struků. Naproti tomu u 15 % zdravých čtvrtí vemene byla také prokázána přítomnost původce choroby. Kvalita mléka zůstala během celého půlročního pokusného období nedostatečná. Vědci se domnívají, že nedojde k příliš výraznému zlepšení kvality nadojeného mléka ani v dlouhodobém horizontu.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info