Ovoce je méně, ale má více cukru

Ovocnáři ze společnosti Zemcheba v Chelčicích na Strakonicku pokračují v těchto dnech ve sklizni letních jablek a švestek. Předpokládají, že letošní úroda bude v objemu stejná jako loňská. "Odhadujeme, že sklidíme 120 až 130 tun letních jablek a do dvaceti tun švestek. Z ovoce zpracováváme dřeně a šťávy," uvedl šéf společnosti Jaroslav Muška.Podobně jako jiné oblasti v zemi, potrápilo letos Chelčické počasí. Na jaře mrazíky a přes léto sucho. Nedostatek vláhy se podle Mušky projevuje tím, že hodně jablek a švestek předčasně spadlo. "Naštěstí měly stromy na jaře hodně nasazeno na květ. Ovoce, které dozrálo, je kvalitní," upozornil ovocnář.Sadaři v Chelčicích přitom uměle nezavlažují, protože na to nemají techniku. Čeští a moravští ovocnáři dostali před lety od státu dotaci na umělé zavlažování více než čtyř set hektarů. "My jsme o dotační titul ale nežádali," řekl Muška.Chelčičtí přitom už mají za sebou sklizeň třešní a rybízu. Pokles úrody zaznamenali hlavně u tmavých třešní, které patří mezi nejlukrativnější plodiny. Jejich produkce míří hlavně do zahraničí. V sousedním Německu stojí v přepočtu jejich kilogram sto padesát až sto osmdesát korun. Až o třetinu nižší úrodu tmavých třešní zavinily podle Mušky jarní mrazy.Zemcheba od příštího týdne začíná s výkupem padaných jablek, za která bude dodavatelům platit korunu dvacet za kilogram. Ovocnáři přitom přiznávají, že letošní úroda ovoce se díky slunečnému počasí vymyká normálu.V plodech je totiž hodně cukru, což je příznivá zpráva pro všechny, kdo si z ovoce nechávají pálit kořalku. Poptávku po populárních pálenkách ze švestek, jablek, třešní a hrušek ovlivnil i vznik nových lihovarů a malých palíren.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info