Pardubické Korado dováží ryby z Kanady

Přes stovku nejrůznější lahůdek z rybího masa nabízí pardubická společnost Korado, v. o. s., která v oboru podniká už od roku 1991 a za dobu své existence se vypracovala mezi desítku největších tuzemských firem v tomto oboru. "Prodáváme prakticky po celé republice, nejvíce ve východních, středních a jižních Čechách. Velmi dobrá je spolupráce se sítí obchodů Coop," přibližuje obchodní politiku ředitel firmy Martin Koreček.

Korado dováží ročně zhruba 300 tun ryb z Kanady, z nichž půl stovky zaměstnanců připravuje nejrůznější saláty, očka, matesy, zavináče a další pochoutky. "Máme padesát vlastních výrobků, některé připravujeme podle originálních receptur a sortiment doplňujeme dalšími výrobky od jiných výrobců," upřesňuje vedoucí obchodu firmy Josef Filipczyk. Desítka aut s firemním logem denně najezdí kolem tří set kilometrů za zákazníky po celé republice a navštíví až třináct set obchodních míst.

A proč ryby až z Kanady? "Máme jednoho spolehlivého dodavatele. Mohli bychom sice nakupovat podle aktuálních cen, jednou v Norsku, podruhé v Kanadě, pak třeba zase v Polsku, ale my volíme jednoho spolehlivého dodavatele," doplňuje Filipczyk s tím, že lodní doprava a celá následující logistika dopravy ryb je natolik vypracovaná, že od objednávky po dodání ryb neuplynou více než dva týdny.

Výroba rybích pochoutek je velmi náročná na přísné dodržování hygienických a veterinárních předpisů. Rybí maso je citlivá potravina náchylná na rychlé znehodnocení.

"Uplatňujeme systém HCCP - jinými slovy v celém výrobním řetězci jsou kritické body, které jsou pod neustálou kontrolou a vedeme o nich nepřetržité záznamy. Je to i naše vlastní ochrana - a kdyby snad z hlediska zdravotní nezávadnosti nastaly nějaké problémy, velmi rychle je odhalíme a zjednáme nápravu," tvrdí Koreček.

"S Koradem zatím žádné závažné problémy nejsou, podnik je zařazen v kategorii A3," uvedla Milena Tobiášková z Okresní veterinární správy v Pardubicích. K označení A3 dodává, že jde o stupnici, kterou jsou označovány všechny potravinářské provozy. Ty jsou rozděleny do kategorií A, B a C.

"Provozy s označením A odpovídají předpisům Evropské unie, A1 a A2 jsou podniky exportující do Evropské unie, A3 - což je případ Korada - označuje podnik plně kompatibilní s evropskými normami, ale neexportující," vysvětluje Tobiášková s tím, že "béčková" kategorie označuje podniky s jistými nedostatky a podniky v kategorii C by po vstupu České republiky do Evropské unie měly zaniknout.

A jaký je vztah spotřebitelů k rybím pochoutkám? "Vkus se prakticky nemění, trvale je oblíbený rybí salát. Před časem byly hitem vážené uzené šproty z Polska, dnes se poptávka po nich ustálila," charakterizuje chutě českých zákazníků Koreček.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info