Pěnivost a stabilita pěny piva
05.12.2006 | ÚZPI
Pěna piva představuje významnou složku podílející se na výsledném vizuálním dojmu, přitažlivosti a jedinečnosti tohoto nápoje. Přes rozsáhlé studie není dosud problematika stability pivní pěny zcela objasněna. Existuje řada fyzikálních a chemických faktorů, vzájemně interagujících, které ovlivňují pěnové vlastnosti piva – schopnost tvorby pěny a její výslednou stabilitu. Dosažení stabilní pěny závisí na přítomnosti komponent stabilizujících pěnu, zejména amfifilních polypeptidů, ale zároveň je podmíněno fyzikálním stavem bublin pěny, především fenoménem jejich disproporcionace. Suroviny představují rizikový faktor z hlediska zachování kvality piva, který však lze minimalizovat zvýšenou pozorností při jejich výběru a volbou technologických parametrů procesu.
Mezi poznané a experimentálně prokázané látky, které pozitivně působí na tvorbu pěny, patří především bílkoviny s určitou molekulovou hmotností a hydrofobním charakterem – bílkovina Z (Protein Z), bílkoviny umožňující intracelulární přenos lipidů (Lipid Transfer Protein 1), bílkoviny vázající lipidy (Lipid Binding Proteins) a zásobní bílkoviny ječmene hordeiny. Významným faktorem negativně ovlivňujícím stabilitu pěny jsou látky lipidového charakteru a intracelulární proteinasa A vylučovaná kvasinkami, která štěpí pěnotvorné bílkoviny v rozsahu daném jejich sensitivitou.
Více informací o významu bílkovin z hlediska pěnivosti a stability pěny piva je k dispozici v příloze.
Příloha: Význam bílkovin z hlediska pěnivosti a stability pěny piva
Další články v kategorii Zemědělství
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Zemědělská a plastikářská firma Patria Kobylí loni snížila ztrátu na 4,7 mil. (17.12.2025)
- Český vědec, který vrátil vědě vůni bylin. Roman Pavela získal prestižní světové ocenění ScholarGPS (17.12.2025)
- Šebestyán vidí jako prioritu úpravu zemědělského rozpočtu, má ho za podhodnocený (17.12.2025)
- MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v Amazonii (16.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Řečtí farmáři třetí týden protestují s traktory na dálnicích, ohrožují turismus (16.12.2025)
- Sledování propojenosti zemědělců zatím slouží více k buzeraci než k ochraně hospodářské soutěže (16.12.2025)
- EK stále očekává podpis dohody mezi EU a Mercosurem do konce letošního roku (16.12.2025)

Tweet



