Pěstování žampionů v pytlích
03.01.1999 | Zemědělec
Agrární noviny (Agroweb) 3.1.1999
Pestování žampionu v pytlích
Jiste mi všichni ctenári dají za pravdu, že není nad cerstvé houby, predevším pak žampiony. Pritom je tak snadné vypestovat si je doma a mít je "pri ruce" pro každodenní potrebu. Vždyt práve žampiony svým složením plne odpovídají zásadám správné výživy - mají vysoký obsah vlákniny, dále vitamín B a z minerálních látek draslík. Používáním žampionu se také úcinne celí cetným alergickým onemocnením.
Pokud se rozhodneme vypestovat si vlastní žampiony, musíme zakoupit pytel s naockovaným substrátem. Váha pytle se pohybuje v rozmezí 10 - 15 kg. V zimním období bychom meli behem dopravy dbát na to, aby príliš neprochladl. Místnost, ve které budeme houby pestovat, by mela být temperována na 22 - 24 °C. Pytle uložíme na zem, ješte lépe na drevený rošt. Nyní nastává 1. fáze pestebního postupu a tím je prorustání podhoubí substrátem. Teplota substrátu pri prorustání by se mela pohybovat v rozmezí 22 - 26 °C. Nižší teploty brzdí rust, teploty vysoké nad 30 °C zpusobují uhynutí podhoubí. Substrát v této dobe chráníme pred vysycháním ohrnutím horní cásti pytle pres povrch substrátu nebo ješte vhodnejší je zakrýt povrch novinovým papírem, který podle potreby kropíme a tím udržujeme potrebnou stálou vlhkost.
Po ukoncení inkubace, kdy mycelium prorostlo veškerý substrát, což je asi po 14 - 21 dnech, pokryjeme povrch substrátu v pytli stejnomernou 3 - 4 cm vrstvou krycí zeminy, kterou obdrží zahradník pri zakoupení spolecne se substrátem. V této dobe také okraje pytle ohrneme, prípad- ne odstrihneme ve výšce povrchu. Zemina musí být dostatecne vlhká, proto ihned po pokrytí zeminu dukladne zalijeme. Podle potreby zaléváme treba i 2x denne. V této dobe ješte udržujeme teplotu po dobu 1 týdne na 25 °C. Zemina v této dobe musí být stále vlhká, ale nesmí protékat do substrátu. U pytlu ustrihneme rohy, aby prípadná prebytecná voda vytekla. Asi po týdnu se na povrchu objeví mycelium. Celou vrstvu zeminy prohrabeme rukou. Cástecné promísení s prorostlým substrátem není na škodu. Toto opatrení provádíme z toho duvodu, abychom zabránili tvorbe trsu. Plodnice žampionu pak vyrustají jednotlive a dobre se sklízí.
Po prohrabání prestaneme zalévat a po 24 hodinách snížíme teplotu vzduchu na 16 - 17 °C. Pokud není možnost teplotu regulovat, doporucuje se pytel opatrne prenést do sklepa nebo do chladnejší místnosti. Práve snížení teploty vyvolá rust žampionu.
V prípade zasychání povrchu pouze mlžíme vodou. Zálivku pak obnovíme v dobe, kdy plodnicky dosáhnou velikosti hrášku. Žampiony se sklízejí v tzv. vlnách. Každá z nich trvá asi týden, celá sklizen pak 5 až 7 týdnu. Žampiony pri sklizni zásadne neodrezáváme, aby nedocházelo k zahnívání zbytku, ale lépe je plodnice celé vykroutit. Nerovnosti povrchu upravíme opetným prisypáním krycí zeminy. Z jednoho pytle pri správném dodržení postupu je možné sklidit 6 - 10 kg žampionu.
Odplozený substrát nebudeme vyhazovat, ale použijeme ho jako hnojivo napr. pod rajcata ci okurky.
Ing. Ludmila Dušková, Praha
Další články v kategorii Zemědělství
- Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze (02.05.2024)
- Musíme podpořit spotřebu biopotravin, apelují některé organizace (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- ASZ ČR jednala nejen o inovativním pastevním projektu s Výzkumným ústavem živočišné výroby (02.05.2024)
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností (30.04.2024)
- Zemědělská politika se zjednoduší. Europoslanci schválili úpravu podmínek, ekologové to kritizují (30.04.2024)
- Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy (30.04.2024)
- Mráz na jihu Čech poškodil kromě ovoce zřejmě i obiloviny a řepku (30.04.2024)