Pivní kvasinky ochucují whisky

Byla ověřena možnost použití zbytkových kvasinek ze svrchně kvašeného piva (typ ale) pro ochucování whisky. Kvasinky spodně kvašeného piva (ležák) nejsou pro tyto účely vhodné.

Kvasinky z výroby piva v adelaidském pivovaru Coopers se exportují do japonského lihovaru Suntory, kde přispívají ke zlepšení chutí a komplexnosti whisky. Jedná se o kvasinky ze svrchně kvašeného piva (typ ale). Po dobrých zkušenostech s první dodávkou 2 t kvasnic v říjnu 2005 a následně přepravě 20 t kvasnic dopravovaných v chlazeném kontejneru v listopadu 2005 se ukázalo, že kvasnice i po přepravě jsou v dobrém stavu. Suntory zvažuje využití všech 600 t pivních odpadních kvasinek, který produkuje pivovar Coopers. Během pivovarského kvašení se množství kvasinek zdvojnásobí. Polovina z nich se vrací do výroby, se zbytkem se až dosud nakládalo podle dohody s Agenturou pro ochranu životního prostředí. Dohoda se Suntory umožní zbytkové pivní kvasinky ekonomicky zhodnotit. V lihovaru se živé pivní kvasinky přidávají do destilační zápary v průběhu výroby whisky a tu obohacují o komplexnost senzorických ukazatelů a prohlubují chuť. Kvasinky vytvářejí přídatnou příjemnou ovocnou chuť, což poskytují právě jen kvasinky svrchně kvašeného piva. Pivní kvasinky z výroby ležáku nejsou vhodné pro fermentaci za vyšších teplot a neposkytují požadovanou chuť. Až dosud Suntory používala kvasinky z výroby svrchně kvašeného piva původem z Velké Britanie. Klesající poptávka v UK po pivu typu ale omezuje možnost využití těchto kvasinek pro výrobu whisky v lihovaru Suntory a proto ten začal spolupracovat v této oblasti s pivovarem Coopers v Adelaide. Vzhledem k relativní blízkosti Japonska a Austrálie je ukazuje toto řešení jako atraktivní.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info