Pivovarnický kodex by se měl postarat o lepší pivo v hospodách

Milovníci českého piva možná brzy dostanou ve svých oblíbených podnicích lepší a kvalitnější pěnivý mok, než na který jsou zvyklí. Domácí pivovarníci přijali kodex péče o pivo v gastronomii. Jde o jednotná pravidla a doporučení týkající se správné péče o pivo. Normu, která se zabývá podmínkami skladování pěnivého moku, tlačnými médii, ošetřováním čepovacího zařízení, čistotou pivního skla i estetikou čepování, vytvořil tým pivovarských a sladařských expertů a už ji schválila valná hromada Českého svazu pivovarů a sladoven."Pivovarníci chtějí kodexem dosáhnout toho, aby české pivo bylo spotřebiteli nabídnuto ve stejné kvalitě, v jaké bylo vyrobeno, a aby byla sjednocena pravidla a doporučení pro jeho čepování," uvedl předseda svazu František Krakeš.

Ne nadarmo se podle něj říká, že pivovarník pivo vaří a hospodský ho dělá. Kodex vznikl na základě požadavků spotřebitelů a prodejců čepovaných nápojů, uvedl dále svaz s tím, že ale nejde o závaznou vynutitelnou normu.

Optimální teplota skladování pasterizovaného i nepasterizovaného piva v sudech a tancích je podle kodexu pět až deset stupňů Celsia. U lahví je stanoveno rozmezí pět až 15 stupňů. Zdůrazňuje se přitom, že nápoj by neměl být vystaven přímému slunci či bílému světlu.

Jako tlačná média, jejichž pomocí se dostává pivo ze sudů do půllitru, se připouští oxid uhličitý i směsné plyny CO2 a NO2. Nedoporučuje se vzduch. Podle pivovarského odborníka Josefa Krýsla je vzduch pro pivo zdrojem různých rizik. Ta se zvýšila s tím, jak v Česku přibývá hospod a klesá jejich průměrná výtoč. Pivo je pak v sudu, který se spotřebovává delší dobu, příliš dlouho ve styku se vzduchem, který mu nedělá dobře.

Sanitace pivních cest, tedy ošetřování trubek, kudy pivo teče ze sudu do pípy, by se měla podle kodexu provádět nejméně jednou za 14 dní a proplach potrubí vodou denně. Přísnější režim platí pro nepasterizovaná piva.

Norma řeší i čistotu pivního skla, která významně ovlivňuje vzhled chuť a vůni moku a nečistoty přispívají k rychlému opadávání pěny. Mycí prostředky jsou atestovány Výzkumným ústavem, pivovarským a sladařským. "Sklenice umyté mycím přípravkem přitom musí být oplachovány minimálně pět vteřin tekoucí vodou," říká kodex.

V pasáži věnované estetice čepování s mimo jiné píše, že pěna má být smetanově hustá a bílá a prostor pro ní by měla být asi tři centimetry vysoký. Optimální teplota pro konzumaci pěnivého moku je šest až osm stupňů.

Podle Krýsla z odpovědí oslovených hospodských vyplynulo, že o kodex mají zájem a jednotná pravidla vítají. Mimo jiné proto, že někteří čepují i piva od více pivovarů, jejichž pokyny třeba k sanitaci se nezřídka liší.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info