Pivovary musí pronikat do jiných krajů

I když počet restaurací v Pardubickém kraji je druhý nejmenší v České republice, pro přežití pivovarů v regionu to není zásadní. Pivovary a lihovary totiž dodávají svoje výrobky i mimo region a samozřejmě se snaží zvyšovat svůj export. "Podle mě nemá toto číslo žádný vztah k tomu, jaké mají zdejší pivovary hospodářské výsledky. V kraji je méně hospod, ale také tu o místo na trhu bojují jen tři průmyslové pivovary," řekl ředitel poličského pivovaru Karel Witz. Poličské pivo se navíc podle něj úspěšně prosazuje i ve vzdálených městech, jako jsou Praha, Vsetín, Brno nebo Sokolov. "S naším pivem se obvykle majitelé hospod seznámí o dovolené, kterou tráví v našem regionu a pak mají zájem ho točit," uvedl Witz. Zvýšení počtu hospod v kraji by přivítala vedoucí obchodu pardubického pivovaru Ivana Brendlová. "Pochopitelně pokud by odebíraly pivo od nás, znamenalo by to pro nás i možnost zvětšit výstav. Ovšem už nyní hodně hostinských odebírá pivo z pivovarů, které nejsou z kraje. Vlivů, které působí na to, jaké pivo se v restauracích točí, je totiž víc než jen samotná kvalita piva," řekla Brendlová. Pardubický pivovar proto hledá trhy pro své pivo také v zahraničí. "Dovážíme hlavně na Slovensko, pak i do Ameriky a Itálie. V západních Čechách je zase zájem o naše vícestupňové tmavé pivo Porter," dodala Brendlová. Situace kolem hospod se nejméně dotýká lihovarů. "Počet hospod v kraji nemá na naše hospodářské výsledky vůbec žádný vliv, protože líh dodáváme likérkám mimo region," řekl ředitel chrudimského lihovaru Jiří Vejvoda.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info