Podpoří vláda zájmy kanadských zpracovatelů ryb?

Během uplynulého desetiletí prošlo zpracování ryb v Kanadě restrukturalizací, neefektivní provozy byly uzavřeny, zeštíhlují se výrobní kapacity a rybářství se rozdělilo do odvětví shell fish (korýši a měkkýši), aquacultura a zpracování ostatních druhů ryb pro tržní produkci. Přijaté tvrdé restrinkční kvóty postupně obnovují zásoby tresek a lososů, přičemž producenti se přednostně orientují na výrobky vyšším stupněm zpracování. Ačkoliv vysoké ceny potravin v Kanadě a nízké světové ceny v současnosti stlačují zisk, výhled prosperity na příštích deset let je slibný.

Kanadské rybářství v číslech

Průmysl zpracování ryb zaujímá 7 % ze sektoru výroby potravin a nápojům, čímž rybářství předstihuje např. drůbežářství či výrobu konzervovaného ovoce a zeleniny. Objem prodeje i služeb rychle narůstá, o čemž svědčí i tempo růstu spotřeby ryb na hlavu, která rostla v 90. letech v USA a Kanadě (3,5 % ročně). Nedostatečná pružnost tuzemských producentů způsobila, že polovina růstu spotřeby připadá na dovezené výrobky. Zatímco hodnota výlovu tresek a lososů klesla o 83 %, resp. 60 %, celková hodnota komerčního výlovu ryb vzrostla v 90. letech o 30 %, na 2 miliardy USD. Výnosy v produkci korýšů, měkkýšů a z chovu ryb postupně vyrovnaly ztráty vzniklé kvotací. Hodnota výlovu korýšů se ve sledovaném období zdvojnásobila na více než 1,1 miliardy dolarů. Objem zpracování garnátů, krabů a škeblí se zvýšil o více než 100 % a výlov mušlí vzrostl o 50 %. Chovné druhy ryb (původně jen lososů) "expandovaly" o 150 %, přičemž hodnota roční produkce v segmentu činí 400 miliónů USD.

Food in Canada, 1999, 11-12, s. 30-31 (mih)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info