Potravináři nedoporučují výjimky ze standardů EU

Potravinářská komora ČR je proti tomu, aby potravinářské podniky, které nestačí splnit hygienické a technologické normy EU do doby vstupu, žádaly o výjimky a přechodná období. V rozhovoru to dnes uvedl prezident komory Jaroslav Camplík. "Rozhodně to nedoporučujeme, protože zpracovatelských kapacit na živočišnou výrobu je u nás nadbytek. Kromě toho by výjimky zvýhodňovaly podniky, které do splnění norem EU včas neinvestovaly," zdůraznil Camplík.

Prezident komory tak reagoval na informace, podle kterých EU doporučuje ve své hodnotící zprávě české straně, aby zvážila zapojení dalších potravinářských podniků do režimu přechodných období, neboť ne všichni budou schopni normy EU splnit. V současné době uvedené standardy nesplňuje v ČR zhruba 170 mlékáren, někteří zpracovatelé ryb a vajec a na 400 zejména drobných jatek. Většina z těchto subjektů by ale měla údajně do konce roku standardy EU splnit.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info