Potravinářská inspekce po celý loňský rok kontrolovala brambory

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) průběžně po celý loňský rok kontrolovala odrůdovou jednotnost a pravost brambor na domácím trhu. Od začátku roku do konce prosince inspektoři zkontrolovali 99 šarží raných (21 šarží) i pozdních (78 šarží) konzumních brambor především v obchodní síti, ale také ve velkoobchodních firmách a u výrobců. Vyjma sedmi šarží byly všechny odebrané vzorky tuzemské provenience.

Výsledky loňské kontroly potvrdily dlouhodobě se zlepšující trend jakosti konzumních brambor na trhu, protože tentokrát požadavkům předpisůnevyhověly pouze dvě šarže (tj. 2%) kontrolovaných brambor, obě českého původu. Pro srovnání: v roce 1999 inspekce zjistila nedostatky u 43% kontrolovaných šarží, v roce 2002 u 21% a v roce 2004 u necelých 8%. Tento pozitivní vývoj je také důsledkem pravidelných kontrol Potravinářské inspekce, o jejichž výsledcích SZPI opakovaně informuje odbornou podnikatelskou veřejnost.

Odrůdová pravost brambor je jedním z několika kritérií, které Potravinářská inspekce u brambor sleduje. Nepatří sice mezi parametry, které by mohly ohrozit zdraví spotřebitele, chrání jej však před klamáním. Odrůda je základním faktorem, který rozhoduje o kvalitě a varném typu brambor a rozdíly mezi různými odrůdami pak rozhodují o jejich postavení a uplatnění na trhu. Spotřebitel nemá žádnou možnost zjistit, jestli skutečně nakupuje brambory odpovídající deklarované odrůdě, resp. varnému typu a tedy i požadované kvalitě. Proto bude inspekce kontrole odrůdové pravosti brambor věnovat i nadále průběžnou pozornost.

Tabulka: Výsledky kontroly odrůdové pravosti a jednotnosti konzumních brambor  v letech 1999-2005

Rok

Počet kontrolovaných šarží 

Zjištěné % nevyhovujícíchšarží

1999

21

42,9

2000

94 

38,3

2001

181

27,8

2002

252

21,4

2003

147

10,2

2004

76

7,9

2005

99 

2,0

Image1.jpg

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info