Potraviny jsou levnější, ale horší

Odpůrci vegetariánské stravy dnes zažívají zlaté časy. Maso je na prvních příčkách žebříčku potravin, které jsou dnes levnější než před rokem. A to v průměru až o dvacet procent. Především díky nižším cenám jídla bylo v Česku v lednu poprvé v historii levněji než před rokem. I klesající ceny, neboli deflace, však mají své nevýhody. Často s sebou totiž nesou horší kvalitu. "Máme sice levné potraviny, ale nekvalitní," říká Tomáš Doucha z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Ceny potravin tlačí mimo jiné dolů zostřená konkurence mezi obchodníky, hlavně rozmach hypermarketů. Na jejich požadavky reagují výrobci mnohdy tím, že ubírají na kvalitě či množství. Mohou si to dovolit, protože český zákazník podle průzkumů stále nejvíce slyší na cenu a kvalita je pro něj až na dalším místě. "To, že nás obchodní řetězce cenami drží u krku, je známá věc. Často nás to jako výrobce nutí ke změně receptury," přiznává Oldřich Obermaier z TPK Hodonín. Například do tavených sýrů se místo sýrů dává syrovátka či sušené mléko. Podobné je to u masných výrobků. Známým případem jsou špekáčky, které často maso ani neviděly. "Čím větší je tlak na výrobce, tím mají větší problémy s kvalitou. Dávají do výrobků málo masa, ale hodně přísad, třeba mouky," říká šéf Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. Konkrétně u masa si však za dnešní stav mohou i samotní výrobci. Když šla před rokem cena vepřového nahoru, všichni se vrhli na pěstování selat. "Výsledkem bylo zhroucení cen, protože český národ samozřejmě nezačal jíst o jeden řízek denně navíc," popisuje zemědělský analytik Petr Havel.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info