Potvrzení BSE chuť na hovězí příliš neovlivní

Zatímco někteří zemědělci se obávají, že potvrzení nemoci BSE na farmě v Záblatí na Prachaticku bude mít na jejich hospodaření negativní vliv, velcí zpracovatelé masa si zatím nepříznivý dopad nepřipouštějí. "Neočekáváme podstatný vliv případu na poptávku po hovězím," řekl ředitel společnosti Maso Planá Emil Kasper. Maso Planá, jež je největším jihočeským masokombinátem, jako první v tuzemsku zavedlo standardizovaný systém identifikace hovězího masa.

Už po prvním výskytu BSE v roce 2001 začala společnost vyrábět výsekové maso pouze z býků mladších 20 měsíců.Ředitelka Jihočeské agrární komory Hanka Hricová uvedla, že nemoc BSE na farmě Zemědělská výroba Kovář v Záblatí bude mít negativní vliv na zemědělce v regionu. "Zároveň to však bude pro konzumenty záruka, že systém kontrol funguje bezchybně," připomněla.

Dosud bylo u nás testováno na BSE 480 tisíc kusů zvířat, nemoc se zatím objevila u pěti z nich. Od prvního výskytu nemoci v tuzemsku nařídila veterinární správa na BSE testovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info