Povodně ceny vánočních kaprů moc nezvýší

Přestože srpnové záplavy způsobily rybářům škody za zhruba 500 miliónů korun a značné množství ryb, zejména na jihu Čech, vyplavily z rybníků, jejich nedostatek na vánočním trhu podle rybářů nehrozí. Dramaticky se proti loňsku nezvýší zřejmě ani předvánoční ceny kaprů.

Jak informoval Jaroslav Průcha, předseda Rybářského sdružení České republiky, které sdružuje většinu tuzemských producentů ryb a obhajuje profesní zájmy rybářů, odhad cen na trhu je letos dosti obtížný. "Předpokládáme, že celkový výlov bude o něco nižší než loni. V rybnících, které poškodily povodně, poznáme až teprve po jejich slovení, co v nich vlastně zbude," uvedl Průcha.

Zároveň ujistil, že na vánočním trhu bude přesto ryb dostatek. Při napjatější bilanci jsou rybáři připraveni omezit jejich export. Ceny kaprů podle mínění rybářů zůstanou zhruba v loňských relacích. Konečné ceny vždy určuje prodejce, počítat je třeba i s regionálními rozdíly. Podle Průchy proto nelze paušálně říci, že kilogram kapra první jakosti bude stát 70 až 75 korun. Vánoční kapři bývají zpravidla dražší ve větších městech, nejlaciněji se dají koupit při výlovech přímo na hrázích rybníků nebo v sádkách. "Pokud ve srovnání s loňskem dojde k určitému růstu cen, ten by meziročně neměl přesáhnout 5 až 8 procent," odhadl Průcha. V tomto zvýšení se podle něj odrazí vývoj inflace a rovněž zvýšení nákladů na tzv. "zdravý výkrm" ryb pouze kvalitními statkovými krmivy tak, jak to požadují především zahraniční odběratelé. Podle správního ředitele českobudějovického Rybářského sdružení Václava Šilhavého se lidé nemusejí obávat ani kontaminace ryb škodlivými látkami. "Škodliviny působily na ryby při povodních zpravidla jen velice krátkodobě a především v řekách. "Naše podniky mají řadu zpracoven ryb. Ty musejí deklarovat kvalitu vstupní suroviny včetně rozborů obsahu cizorodých látek. Mohu ujistit, že i po povodních zůstávají několikanásobně pod přípustnými normami," dodal Šilhavý.

Spotřeba ryb u nás v posledních letech stagnuje na úrovni okolo 5,5 kilogramu na osobu a rok. Sladkovodních ryb z tohoto množství sní každý občan ČR v přepočtu za rok pouze jeden jediný kilogram. Lékaři přitom doporučují konzumaci rybího masa v množství aspoň 200 gramů týdně, především pro jeho vysokou nutriční hodnotu a velice příznivé složením bílkovin a tuků. Ryb se u nás ročně vyprodukuje okolo 20 tisíc tun, více než polovina z tohoto množství směřuje na vývoz. O jedinečnosti českých kaprů vypovídá také ta skutečnost, že loni v říjnu Úřad průmyslového vlastnictví zapsal našim rybářům označení "Český kapr" do rejstříku jako registrovanou ochrannou známku.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info