Požadavek dokonalejšího označování přítomnosti potravinových alergenů

Společnost pro potravinové alergie a anafylaxii (FAAA), mezinárodní skupina reprezentující organizace pro potravinové alergie po celém světě, přichází s iniciativou požadující, aby vlády a potravinářský průmysl schválily přesnější a jednoznačnější značení pro potravinové alergeny. FAAA požaduje, aby byla na etiketě výrobku jasně identifikována přítomnost běžných potravinových alergenů jako jsou arašídy, nejrůznější druhy ořechů (vlašské, lískové, para, piniové, kešu, pistáciové, makadamy, pekany), mléko, vejce, ryby, korýši, pšenice a sója.

FAAA byla založena v roce 1999 a je v současné době reprezentována skupinami v Austrálii, Kanadě, Japonsku, na Novém Zélandu, v Nizozemí a Velké Británii. I

niciativa FAAA chce především upozornit na globální spotřebitelský problém s nekonzistentností označování alergenů ze strany výrobců, včetně informačních sdělení o alergenech typu "může obsahovat" nebo "bez obsahu", jejichž uvádění není povinné a nadto jsou špatně definována. Na Novém Zélandu bylo kupříkladu zaznamenáno 16 různých druhů takovýchto tvrzení, v Kanadě dokonce dvacet devět. Nekonzistentnost značení je pro spotřebitele matoucí a pro některé z nich může představovat i značné riziko. Nová iniciativa požaduje jasné a srozumitelné označování příslušných ingrediencí, deklaraci veškerých alergenů, včetně jejich přítomnosti v barvivech, ochucovadlech a dalších přísadách, a maximální omezení vágních informací o alergenech.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info