Pozor na potraviny v horkém období

Státní zemědělská a potravinářská inspekce doporučuje spotřebitelům, aby byli v letním období obezřetní při nákupu a nakládání s potravinami. Při vysokých teplotách se potraviny rychleji kazí. Mikroorganismy, které mohou způsobovat nemoci z potravin (tzv. alimentární nákazy), se rychle množí v teple a vlhku a potraviny jsou pro ně doslova živnou půdou.

Odborníci SZPI proto doporučují řídit se především v období vysokých letních teplot několika základními zásadami:

1. Nakupovat jen takové množství potravin, které můžeme zkonzumovat do data spotřeby a pro které máme dostatek místa v chladničce. Potraviny s prošlým datem spotřeby se nesmějí prodávat a neměli bychom je vůbec konzumovat.

2. Přepravit potraviny po nákupu co nejrychleji domů a ihned je zkonzumovat nebo uložit tak, jak je doporučeno výrobcem na obalu. Dlouhé cesty s nákupem v rozpáleném autě potravinám rozhodně nesvědčí.

3. Nikdy nekupovat potraviny, které nebyly už v obchodě uložené v předepsaných podmínkách-např.chladicích a mrazících boxech, potraviny s porušeným obalem, potraviny nečerstvého vzhledu nebo dokonce napadené plísní nebo hnilobou.

4. Mražené potraviny kupovat jen ve zmrazeném stavu a nepoškozeném a nedeformovaném obalu přímo z mrazicího boxu. Pro přepravu takových potravin využívat chladicích tašek a potraviny ihned ukládat do mrazničky. Pokud takové potraviny doma rozmrazíme, už je znovu nezmrazujeme.

5. Věnovat pozornost prodavačkám hlavně nebalených potravin-zákusků, salátů nebo lahůdek. Jsou povinné používat podávací náčiní nebo rukavice, hodně napoví čistota prodejny, vitríny i prodavače. I při prodeji těchto potravin musí být na viditelném místě uvedeno datum spotřeby.

6. Být obezřetným především při nákupu tzv. rizikových potravin, které se velmi rychle kazí: cukrářské a lahůdkářské výrobky, zmrzliny, mléčné výrobky, uzeniny a další masné výrobky, chlazená drůbež a drůbeží výrobky, čerstvé chlazené ryby a rybí výrobky. Hlavně v těchto případech věnovat velkou pozornost údajům o datu spotřeby a podmínkách uchovávání.

7. Nekupovat ani „cenově výhodné“ poškozené či dokonce plesnivé nebo nahnilé ovoce a zeleninu. Nebezpečné produkty plísní jsou nejen na povrchu, ale v celém plodu a nelze je odstranit odkrojením. Kromě melounů a předepsaně porcované polévkové zeleninové směsi se nesmí ovoce a zelenina prodávat krájená nebo jako tzv. výkroje.

8. I při konzumaci potravin a jejich zpracování doma dbát na co největší čistotu. Ovoce a zeleninu vždy pečlivě omývat.

9. Nejste-li s nabízeným zbožím spokojeni, nebojte se bránit přímo v prodejně. Tam, kde máte špatně zkušenosti, nenakupujte. Neuspějete-li, obraťte se na SZPI.

Inspekce cíleně sleduje mikrobiologické požadavky na potraviny. Z 5480 vzorků rizikových potravin, které inspektoři odebrali vloni, neodpovídalo předepsaným požadavkům 917 z nich - nejčastěji to byly cukrářské výrobky, výrobky studené kuchyně a masné výrobky. Stále se občas vyskytne salmonela nebo listérie, které mohou způsobit i vážné onemocnění. Obezřetnost je proto namístě.

Podrobné informace jsou uveřejněny na webových stránkách inspekce www.szpi.gov.cz v odkazu „Informace pro spotřebitele“.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info