Pribina loni zvedla obrat o osm procent na 1,2 miliardy korun

Mlékárna Pribina v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku loni zvedla obrat asi o osm procent na 1,2 miliardy korun. Podnik v posledních třech letech vytváří provozní zisk a jeho výše roste, řekl bez dalších podrobností generální ředitel Miroslav Hošek. Zvýšení výroby firma plánuje i letos. Má k němu přispět vyšší export do Evropské unie. Podnik nyní vyváží asi 12 procent výrobků, především na Slovensko. "Zahájili jsme oťukávání s Polskem a máme připravené projekty pro více zemí," přiblížil Hošek. Smetanové krémy, včetně známého Pribináčku, předsmažené sýry nebo výrobky pro gastronomii bude firma v jiných zemích prodávat pod názvy, které jsou místně obvyklé. To podle něj odpovídá strategii skupiny Bongrain, do níž přibyslavský podnik patří. Podle Hoška se však zatím důsledky vstupu do unie pro domácí mlékárny nedají odhadnout. "To ukáže až příštích šest až 12 měsíců," odhadl. Klíčovou roli podle něj bude mít aktuální cena mléka, která je v zemích unie rozdílná. V Německu je mléko dražší, naopak v Polsku je cena výrazně nižší. Tuzemští výrobci se proto obávají levných polských dovozů i toho, že se větší část českých producentů mléka rozhodne dodávat do Německa. Francouzská společnost Bongrain je majoritním vlastníkem Pribiny deset let. V tomto období se podle Hoška do modernizace výrobních technologií investovalo 140 milionů. Dalších 45 milionů podnik vynaložil na úpravy v souvislosti s přísnějšími veterinárními a hygienickými podmínkami unie. Společnost, která vyrábí i plísňové sýry jako Král sýrů, Brie nebo Géramont, zaměstnává 400 lidí.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info