Přirozenému pěstování rostlin na Hané ještě neodzvonilo

Na ekologické zahradě Jiřího Dvořáka v Olomouci- Nových Sadech panuje klid a mír.

Je to asi tím, že jak on sám tvrdí, zvířata i rostliny tu žijí v symbióze. Pěstuje zde až dvacet druhů zeleniny a stejnou škálu květin. " U nás v rodině se ekologicky pěstovalo odjakživa. Zhruba hektarový pozemek se nám dařilo uhájit i za totality. Nejprve půdu obdělával děda, potom otec a nakonec já. Ekologickému zemědělství se věnuji už deset let. Živit se tím nedá, je to takový koníček a také otázka životní filozofie, " řekl zemědělec.

Pěstuje výhradně ze semen. I když má výnosy tak o polovinu menší, výpěstky jsou prý lepší kvality. " Taková zelenina je aromatičtější a sladší, dodá člověku více energie a obsahuje větší množství stopových prvků. Je to způsobeno i tím, že vydrží v zemi déle, " poznamenal Dvořák. Nepoužívá žádnou chemii na hnojení ani rostlinné škůdce. " Jde mi o zachování chuti zeleniny a pokud je chemicky ošetřená, má ji úplně jinou, " řekl. " To ji raději nechám odejít přirozenou cestou a vysadím novou z vlastních vypěstovaných přísad", dodal.

Zalévá podle potřeby rostlin a rozhodně ne každý den. Některé plodiny vydrží bez vody až dva či tři týdny, " uvedl. Rostlinné škůdce, jako například mandelinky, se snaží likvidovat již při prvním výskytu. " Musí se pečlivě vysbírat dokud nenakladou larvy. " Všechny zbytky pečlivě kompostuje a potom jimi plodiny přihnojuje. Jako předplodinu používá zelené hnojení. V zimě produkty zahrady neskladuje ve sklepě, ale ponechává je ve speciálních izolačních materiálech venku.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info