Pro rybáře byl výlov Podroužku také možností pochlubit se

Rybáři, milovníci ryb, zvědavci, ale i gurmáni. Ti všichni se letos sešli na výlovu Podroužku u Netolic. Školní rybářství Protivín pojalo tuto akci netradičním způsobem. Podle ředitele Školního rybářství Protivín ing. Václava Šrámka nešlo jenom o výlov rybníku, ale především o to, obeznámit věřejnost s rybařením vůbec.

V tomto kraji rybníků, kde má rybníkářství hluboké kořeny, chceme lidem ukázat v praxi, co všechno naše práce obnáší. Výlov nebyl pouze výlovem, lidé zde mohli ochutnat rybí speciality - pečené, uzené, smažené sladkovodní ryby," uvedl Šrámek. Rybí maso je zdravé a dietetické a podle ředitele Šrámka řada lidí nejí ryby pouze proto, že je neumí upravovat.

"Ryby jsme prodávali za propagační cenu, 110 korun za jeden kus. V průměru měla každá ryba hmotnost 2,5 kg a více. Lidé nakoupili více ryb, nejen z důvodu nižších cen, ale zřejmě proto, že ochutnali dobře připravenou rybu. Počtem návštěvníků jsme byli velmi mile překvapeni," dodal ředitel Školního rybářství Protivín.

Rybáři část ryb odchytali již v létě, nyní v sítích uvízlo 25 tun ryb. Ryby, které se neprodaly přímo na výlovu, si počkají v sádkách na vánoční trh. Největší problémy však zasadilo rybářům opět počasí. Loňský rok zdevastovaly povodně velkou část rybníků.

"Letošní velké sucho způsobilo značný úbytek vody v rybnících. Z tohoto důvodu jsme také určitou dobu nemohli ryby přikrmovat. Nakrmené ryby mají totiž větší spotřebu kyslíku na trávení potravy, a právě vlivem vysokých teplot bylo ve vodě málo kyslíku," dodává Václav Šrámek.

Přes veškeré problémy s počasím očekávají rybáři, že na vánoční trh bude pro tuzemského odběratele dostatek ryb. Velké kusy chtějí rybáři distribuovat na tuzemský trh. Menší ryby budou exportovat do zahraničí, inu "náš zákazník, náš pán", o to více našince potěší, že v tomto případě je český zákazník na prvním místě.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info