Prodejny levného masa z nucených výseků musejí skončit

Prodej laciného masa z nuceného výseku končí. Veterináři sladili normy s předpisy Evropské unie, a tak bude výsekové maso od července použitelné jen v tepelně opracovaných výrobcích. Řezníci se s tím nehodlají smířit.

"Nový veterinární zákon považuji za protiústavní. Naši zákazníci podepisují protestní petici," prohlásila majitelka olomoucké prodejny nouzového výseku Romana Andresenová. "V roce 1997 jsme zařídili zcela novou prodejnu. Zanedlouho přišlo z hygieny nařízení, že musíme všechno předělat podle nových předpisů. Stálo nás to sto tisíc," dodala. "Udělali jsme, co se po nás chtělo, a najednou má být zase všechno jinak. Prý mám obchod předělat na běžnou prodejnu masa uzenin," konstatovala obchodnice.

"Předpisy EU neznají pojem podmíněně poživatelného masa, jež jde do prodejen svýsekovým masem z nucených porážek," vysvětlil Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Dosud platí, že státní veterinární dozor posuzoval toto maso jako zdravotně nezávadné a způsobilé pro lidskou spotřebu. Nesplňovalo však všechny nároky na kvalitu, proto podléhalo zvláštnímu zacházení. "Muselo se například zpracovat do 48 hodin," dodal Duben.

Od 1. července bude tedy toto maso končit v tepelně opracovaných výrobcích či v kafilériích. "Na Olomoucku fungují dvě prodejny nouzového výseku," prozradil Vratislav Šulc, vrchní inspektor pro hygienu okresní veterinární správy. " Momentálně nový zákon studujeme a budeme jej konzultovat sveterinární správou, abychom nalezli řešení v rámci zákona," uvedl nejmenovaný pracovník Hanáckého masokombinátu, který jednu z prodejen provozuje. "To snad nemyslí vážně, kde mám na normální, předražené maso brát," zlobila se Věra Polzerová z Olomouce." Tady nakupuji až o třetinu levněji," prohlásila.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info