Projekt na volné ustájení dojnic celé dva roky čeká

Chov masných plemen prasat a výroba mléka jsou jsou základní pilíře pivkovické živočišné výroby. Daří se?

Každý rok je jiný a pokaždé jiné odvětví přináší buď zisk nebo ztrátu. Letos je malá úroda jak na polích, tak na lukách, tvrdí zemědělci.

"Polohou se řadíme mezi oblasti, které mají méně příznivé podmínky pro chov skotu. Z toho důvodu využíváme možnost volné pastvy dojnic. Krávy vyháníme každý den, za každého počasí," říká předseda společnosti Pivkovice Milan Turek.

"Denně ošetřovatelé staví nové ohrazení, tráva se rychle spásá," podotýká zootechnička Jana Latislavová.

Jen krmivo z luk nestačí.

"Přikrmujeme ještě kukuřicí a šrotem. Při venkovní pastvě je dojivost o něco lepší a v letošním teplém počasí je výhodnější pást. Navíc u stáda dochází ke zlepšení zdravotního stavu a je odolnější a otužilejší," upřesňuje předseda. Ten ví dobře o problémech, s nimiž se zemědělství potýká. Do živočišné se k nim nikdo nehrne. Chybí dojírna i zpracování ústřední evidence skotu přes počítač.

"Dva roky máme připraven projekt na chov skotu s volným ustájením a moderní dojírnou," upozorňuje.

Podobná je situace v chovu prasat.

"I my se, bohužel, potýkáme s vyššími výrobními náklady na kilogram vepřového, než určují nákupní ceny. Limitujícím faktorem v zemědělství vždy bylo počasí a úroda, ale hlavně cenová politika a politika státu. Mám na mysli neúměrné zvyšování cen všech produktů, které musíme nakupovat," dodává Turek.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info