Řepa je letos kvalitní

Letošní řepná kampaň je na Znojemsku v plném proudu. Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou vstoupil do třetího týdne zpracování řepy cukrovky, končit by měl až v první dekádě prosince. Podle vedení podniku má letošní řepa rekordně vysoký obsah cukru, sklizeň ale bude menší."Letošní ročník je kvůli velice suchému počasí netypický. To se projevilo na vysoké cukernatosti, která letos dosahuje hodnoty osmnácti a půl procenta v Hrušovanech, a dokonce dvaceti v našem druhém cukrovaru v Opavě. To je asi o dvě procenta více, než obvykle. Řepa má tedy více cukru, ale kvůli suchu i větší podíl sodíku, draslíku a dusíkatých látek. Kvůli tomu vyrábíme větší podíl melasy. Ta jde sice do lihovarů, ale na výrobu cukru se už nedá použít," uvedl výrobní ředitel hrušovanského cukrovaru Josef Lesl.Objem sklizené řepy očekávají cukrovarníci menší než vloni. "Je ale těžké říct, jestli o patnáct či více procent. Letos jsme měli pro Hrušovany naplánován výkup tří set devadesáti tisíc tun řepy, novější odhady hovořily už jen o třech stech čtyřiceti a podle včerejších zjištění to bude asi ještě pesimističtější. I za to může sucho," řekl Lesl.Vliv letošní sklizně na vývoj cen cukru se podle něj nedá zatím odhadnout. "Minimální cena cukru i cukrovky je stanovena. Vzhledem k tomu, že vstupujeme do Evropské unie, by se měla ctít. K nějakým výraznějším změnám by proto nemělo dojít," dodal.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info