RIZIKA STIMULACE OSIVA ZELENIN HYDRATAČNÍMI ÚPRAVAMI
11.02.1999 | Odborné konference
Problems of stimulation of vegetables seed by hydration treatments
Ing. Jiří Pazdera
Katedra rostlinné výroby, ČZU v Praze
Abstract
The possibility of lettuce seed stimulation was studied by hydration treatments.The seed of S category was brought under two hydration treatments - prehydration (3, 6, 12 and 24 hours) in distilled water and priming (24, 72 and 144 hours) in PEG 6000 solution with water potencial -1.5 MPa and their influence upon germination and MTG and seed storage life after the hydration was examined. The hydration has an influence on the germination an MTG, but the final effect depends on the original seed quality. Determination of optimal duration and the type of hydration just according to the the laboratory germination is not sufficient, because only the germination does not fully correspond to the original seed quality. The storage life of seed is influenced by the properties of original seed and the type of hydration treatments. The seed treated by priming is better in storage preservation than the prehydrated one.
seed, lettuce, prehydration, priming, storage
Úvod
V posledních desetiletích se projevuje zájem o předseťové ošetření osiva, zahrnující částečné nebo úplné nabobtnání semen, které má za cíl zlepšení vyrovnanosti klíčení. Mimo to je hydratace, jak je tento způsob ošetření obvykle nazýván, také cestou ke zkrácení doby klíčení a s tím souvisejícím zkrácením doby mezi setím a vzejitím porostu (Copeland a McDonald, 1995).
Principem hydratace je nechat semeno přijmout vodu, v množství, které je dostatečné pro aktivaci metabolických procesů, ale již nepostačující k proražení klíčku. Příjem vody je nutno přesně řídit.
Při hydrataci se nejčastěji používají metody prehydratace a primingu. Prehydratací se rozumí bobtnání semen v čisté vodě. Při prehydrataci přijímá semeno vodu rychle. Množství vody přijaté semenem je řízeno délkou prehydratace. Priming (jinak také osmokondicionování) je termín sloužící pro popis bobtnání semen v provzdušňovaném vodném roztoku osmotika, s nízkým vodním poteciálem, takže příjem vody semenem je pomalejší. Pro usnadnění pozdější manipulace, skladování a setí při použití klasického zemědělského nářadí je třeba osivo opětovně vysušit.
Metodika
Jako modelová plodina pro experimenty byl zvolen salát. Bylo testováno 9 vzorků osiva kategorie S, s různými počátečními semenářskými parametry.
Vzorky byly hydratovány metodou prehydratace (3 , 6, 12 a 24 hodin) v destilované vodě, při 20° C a primingem (24, 72 a 144 hodin) v roztoku polyethylenglykolu PEG 6000 o osmotickém potenciálu -1.5 MPa, při 20° C. Po hydrataci byly všechny vzorky zpětně vysušeny, na filtračním papíře při 20° C po dobu 24 hodin. Upravené vzorky byly skladovány po 60 a 180 dnů ve 25° C při 10 % vlhkosti vzduchu.
U všech vzorků upravených hydratací byla zjišťována laboratorní klíčivost a střední doba klíčení (MTG, stanovena jako ĺ ndd/ĺ nd , kde nd je denní klíčivost a d je den klíčení), v termínech:
- bezprostředně po hydrataci (0D),
- po 60 dnech skladování (60D),
- po 180 dnech skladování (180D).
Stejné parametry byly zjišťovány i u neupraveného osiva, které slouží jako kontrola.
Výsledky
Pro demonstraci možného rozdílného chování různých vzorků po úpravě hydratací jsou uvedeny tři typické vzorky s rozdílnou reakcí na hydrataci osiva a pro srovnání průměry hodnot všech 9 vzorků.
Neskladované osivo
Porovnáme - li laboratorní klíčivost (tab. 1) u jednotlivých variant hydratace u průměru všech vzorků, vidíme ve srovnání s kontrolou mírný pokles klíčivosti, který roste s prodlužující se délkou hydratace. MTG (tab. 2) u průměru všech vzorků je kratší u primingu 24 a 72 hodin, u všech ostatních způsobů hydratace je delší ve srovnání s kontrolou.
Výsledky jednotlivých vybraných vzorků:
Vzorek č. 1 reagoval na prehydrataci i priming velkým poklesem klíčivosti u všech délek trvání úprav, nejméně pak u primingu s expozicí 72 a 24 hodin. MTG je ve srovnání s kontrolou nižší u všech variant primingu a vyšší u všech variant prehydratace, u kterých roste vždy s délkou expozice.
U vzorku č. 7 došlo vůči kontrole k nárůstu klíčivosti u variant primingu s expozicí 24 a 72 hodin a variant prehydratace s expozicí 3 a 6 hodin. U variant s delší dobou hydratace se projevil pokles klíčivosti. MTG byla kratší u primingu 24 a 72 hodin, u ostatních variant byla MTG delší ve srovnání s kontrolou.
U vzorku č. 5 se klíčivost u primingu 3 hodiny nezměnila ve srovnání s kontrolou a u ostatních variant hydratace se projevila mírným poklesem klíčivosti. MTG roste s prodlužující se délkou prehydratace a mírný nárůst je i u primingu 24 a 144 hodin.
Tab. 1: Laboratorní klíčivost neskladovaného osiva v %
Varianta úpravy | Doba expozice | Průměr 9 vzorků | 1 | 7 | 5 |
K-neup. | 0 | 92 | 94 | 85 | 98 |
prehydratace | 3 | 88 | 62 | 93 | 98 |
prehydratace | 6 | 89 | 62 | 92 | 96 |
prehydratace | 12 | 85 | 54 | 81 | 96 |
prehydratace | 24 | 81 | 62 | 77 | 93 |
priming | 24 | 86 | 68 | 97 | 95 |
priming | 72 | 88 | 75 | 94 | 96 |
priming | 144 | 78 | 59 | 82 | 97 |
Tab. 2: Střední doba klíčení (MTG) neskladovaného osiva ve dnech
Varianta úpravy | Doba expozice | Průměr 9 vzorků | 1 | 7 | 5 |
K - neup. | 0 | 3.00 | 5.12 | 2.70 | 2.01 |
prehydratace | 3 | 3.45 | 5.42 | 4.31 | 2.24 |
prehydratace | 6 | 3.75 | 6.02 | 4.59 | 2.47 |
prehydratace | 12 | 3.81 | 6.17 | 3.60 | 3.08 |
prehydratace | 24 | 4.09 | 6.25 | 4.18 | 3.92 |
priming | 24 | 2.79 | 4.59 | 2.02 | 2.20 |
priming | 72 | 2.70 | 4.72 | 2.67 | 2.00 |
priming | 144 | 3.26 | 5.10 | 5.04 | 2.35 |
Skladované osivo
Laboratorní klíčivost po 60 denním skladování hydratovaného osiva zůstala prakticky na stejné úrovni jaká byla bezprostředně po hydrataci. Po 180 dnech skladování se již začal projevovat pokles klíčivosti, který je vyšší u prehydratace 12 a 24 hodin a u primingu 144 hodin, ovšem klíčivost neupravené kontroly poklesla podobným způsobem. MTG po 60 dnech skladování se mírně prodloužila u všech variant prehydratace, a toto prodlužování MTG pokračovalo u všech variant prehydratace i po 180 dnech skladování, s nejvyšším nárůstem MTG u nejdelší úpravy. MTG u všech variant primingu je i po 180 dnech skladování kratší než u neošetřené kontroly (viz. tab. 3).
Tab. 3: Laboratorní klíčivost a MTG hydratovaného osiva po skladování
(průměr 9 vzorků)
Varianta | Doba | Klíčivost | MTG | |||||
úpravy | expozice | 0D | 60D | 180D | 0D | 60D | 180D | |
K - neup. | 0 | 92 | - | 84 | 3.00 | - | 3.56 | |
prehydratace | 3 | 88 | 89 | 86 | 3.45 | 3.79 | 3.96 | |
prehydratace | 6 | 89 | 87 | 83 | 3.75 | 3.99 | 4.34 | |
prehydratace | 12 | 85 | 86 | 75 | 3.81 | 4.27 | 4.42 | |
prehydratace | 24 | 81 | 78 | 67 | 4.09 | 4.32 | 4.61 | |
priming | 24 | 86 | 85 | 85 | 2.79 | 3.28 | 2.88 | |
priming | 72 | 88 | 86 | 86 | 2.70 | 2.97 | 2.74 | |
priming | 144 | 78 | 76 | 73 | 3.26 | 3.39 | 3.01 |
Diskuse a záver
Stimulace osiva hydratačními úpravami s sebou přináší určitá rizika. Při dodržení určitých podmínek může být hydratace úspěšná a zlepšení klíčivosti a zkrácení délky klíčení lze dosáhnout.
Pro úspěšnou hydrataci je třeba zvolit optimální metodu a správnou délku trvání hydratace v závislosti na původní kvalitě osiva. Prehydratace je metoda jednodušší a méně nákladná (odpadají náklady na osmotikum), ovšem efekt prehydratace je sporný. Pomocí prehydratace je možno docílit zlepšení klíčivosti, ovšem MTG se prodlužuje a skladovatelnost osiva je nižší. Pozitivnějšího efektu je dosahováno prehydratací s kratší dobou expozice. Při primingu je dosahováno lepších výsledků než při prehydrataci. Individuálně u konkrétních vzorků může dojít ke zvýšení klíčivosti, a MTG se po primingu zkracuje. Při skladování si osivo ošetřené primingem zachovává podobnou MTG jako osivo před skladováním. I u primingu je výhodnější kratší doba expozice.
Bohužel není zatím zřejmé, jak přesně na základě původní laboratorní klíčivosti osiva zjistit optimální metodu a délku trvání hydratace. Pouhé zjištění klíčivosti neupraveného osiva před hydratací nestačí. Optimalizaci lze prozatím provádět pouze tak, že ověříme, jakým způsobem malý vzorek určité partie osiva reaguje na hydrataci a následně provedeme hydrataci i u zbytku partie.
Literatura
Copeland, L. O., McDonald, M. B.: Principles of Seed Science and Technology. Seed Enhancements. Chapman a Hall, 1995, 258 - 276.
Práce je součástí grantu GAČR č. 521/96/0616
Další články v kategorii Zemědělství
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)
- Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun (25.04.2024)
- Europoslanci schválili revizi společné zemědělské politiky EU (25.04.2024)
- Čokoládu ohrožuje agresivní virus. Vědci to zatím řešili očkováním, teď chtějí nasadit matematiku (25.04.2024)
- Svaz: Brambory, které letos výrazně zdražují, v nejbližší době nezlevní (25.04.2024)
- Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce, škody hlásí i zelináři (25.04.2024)